Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kjell har hittat guld

/
  • Kjell Moreborg var med och grundade bolaget  Nordic Mines för sex år sedan.
  • Den Gävletillverkade ”borrugglan” som används i gruvan tillverkades av Snorres verkstad i Åbyggeby.

Gävlebon Kjell Moreborg var med och grundade bolaget Nordic Mines för sex år sedan. Nu har bolaget producerat sin första guldtacka vid anläggningen i Finland.

– Det känns fantastiskt att ha fått vara med om den här resan.

Annons

Han har sysslat med gruvprospektering i hela sitt vuxna liv och var också med och startade Scanmining i Gävle. Prospekteringsbolaget letade efter brytvärda malmer i Sverige och hittade också lovande fyndigheter i Västerbotten.

Den sagan slutade i moll, när andra ägare tagit över Scanmining och startat gruvbrytning i stor skala. Bolaget gick i konkurs, men då hade Kjell Moreborg redan dragit vidare.

Laivagruvan i Finland, nära Brahestad, rymmer en av Nordens största guldfyndigheter, och brytningen startade förra året. Dagen efter annandag jul göts den första guldtackan och under året ska anläggningen vara i full drift, med en beräknad produktion på över 3,5 ton guld under året.

Känslan när gruvan nu är igång och har levererat den första guldtackan jämför Kjell Moreborg med den som en idrottsman kan känna på prispallen, efter åratal av träning. Ändå är sex år ingen lång tid i gruvsammanhang, från start till full produktion.

– Det har gått ganska fort ändå. Vi är väldigt nöjda, säger Kjell Moreborg.

Han är aktieägare i bolaget och sitter i styrelsen. När GD når honom är han på väg till ett styrelsemöte. Bolaget har sitt säte i Uppsala.

Kalkylerna talar för att det finns stora pengar att tjäna på Laivagruvan, med ett guldpris som envist håller sig kvar på en hög nivå. Bolaget har terminssäkrat en tredjedel av de närmaste årens produktion och Laivagruvan skulle vara lönsam med hälften av det priset.

Kjell Moreborg är inte Gävles enda bidrag till framgångarna för Nordic Mines. Bolaget äger en terränggående borr, ”Borrugglan” som är konstruerad av Snorre Maskin i Gävle. Borren är en ombyggd skogsmaskin, som har varit i drift sedan 2007. Den konstruerades för att genomföra djupborrningar vid Laivafyndigheten.

Och den kommer att få mer att göra. När Laivagruvan är i gång intensifieras arbetet med att undersöka flera andra fyndigheter som Nordic Mines har tillgång till, några i Finland och några i Sverige. Just nu är maskinen fullt upptagen med att borra i ett intressant område i närheten av Laivagruvan.

– Vi är otroligt nöjda med den. Det var väl investerade pengar, säger Kjell Moreborg.

Mer läsning

Annons