Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för billigare avgångar till Uppsala

GÄVLE I slutet av januari börjar de nya billigare månadskorten för dem som tågpendlar till Uppsala att gälla.

Annons
- Jag är väldigt nöjd med att vi kommit så här långt. Vi har arbetat ihärdigt med den här frågan så länge, och det har varit ett hårt tryck från många pendlare att vi ska klara av det, säger Ewa Zakrisson Karlsson, ordförande i X-Trafik.
Den nya lösningen innebär att X-Trafiks länskort i fortsättningen gäller på två avgångar med Intercitytåg från Gävle till Uppsala på morgonen, och på tre avgångar från Uppsala på eftermiddagen, förutsatt att länskortet har kompletterats med ett Uppsalatillägg för 600 kronor.

Ett länskort plus tillägg kostar 1 780 kronor per 30-dagarsperiod, och 1420 kronor för studerande. I dag kostar ett månadskort på SJ 2 000 kronor, och då tillkommer kostnaden för eventuell anslutningsresa.

Någon liknande lösning för dem som pendlar från Uppsala till Gävle för arbete eller studier är inte på gång.
- X-Trafik har ju i uppdrag att lösa problemen för våra länsinvånare. Upplands lokaltrafik vet att vi har den här lösningen på gång men så vitt jag vet planerar de inget liknande, säger Ewa Zakrisson Karlsson.
Rabatten för pendlare gäller i första hand under ett år. Om det blir en fortsättning avgörs bland annat av vilket intresse det blir för det nya uppsalatillägget.
- Vi vet inget om hur många som är intresserade. Eftersom det bara gäller på intercitytågen passar det kanske inte alla, säger Ewa Zakrisson Karlsson.

Ingegerd Sörgard

Mer läsning

Annons