Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kompetensutbildning lönade sig

Stora satsningar på utbildning blev räddningen för många varslade gävleborgare mitt under finanskrisen. Det berättade Region Gävleborg på temadagen Kompetensforum i Gävle igår.

Annons

När det ekonomiska läget var som mörkast drog projektet "Kompetensutveckling för varslade i Gävleborg" igång, organiserat av Region Gävleborg. Det resulterade i stora individuellt inriktade utbildningsinsatser med 2600 gävleborgare från 144 olika företag. De allra flesta av dem, personer som antingen redan var varslade eller jobbade på arbetsplatser med risk för övertalighetsvarsel, var mycket nöjda med utbildningarna enligt utvärderingar av projektet som regionkansliet tagit fram. Och en hel del klarade sig också undan uppsägning under tiden, säger Kent Bogren, utvecklingsstrateg på Region Gävleborg.

– Många företag såg chansen att utbilda när orderbeläggningen var så liten. Givetvis handlar det om många olika faktorer här, en är ju att det var en så pass kort lågkonjunktur att många kunde rida ut stormen under tiden.

Men hur många av dem som idag har kvar sina jobb eller bytt till andra anställningar finns ingen statistik på.

– Det kan vi säga är hur man upplevt effekten av utbildningarna och där var de flesta otroligt positivt inställda. Man tycker att de bidragit till ett större värde på arbetsmarknaden och har hjälpt dem att se sin egen betydelse, säger projektledaren Jaana Kurvinen.

Nu ansöker region Gävleborg om förnyat stöd på 32 miljoner hos Europeiska Socialfonden, med förhoppningen att kunna starta en ny satsning på olika kompetenshöjande utbildningar. Det sker i samarbete med alla kommuner i länet samt Älvkarleby kommun.

Mer läsning

Annons