Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konflikt kan försena sophämtning

Transports övertidsblockad, som påbörjades i förrgår, kan försena sophämtningen för tusentals hushåll i Gävleregionen. Men problematiskt blir det först i juni, när helgdagarna förkortar arbetsveckorna.

Annons

Ett hundratal renhållningsarbetare vid tre företag i Gästrikland berörs av konflikten, som gäller lönesystemet i branschen. SITA sköter en tredjedel av renhållningen för Gästrike Återvinnare.

Ragnsells och Coor Service Management har stora uppdrag för industrierna i regionen och där kan problemen dyka upp snabbare.

– Självklart påverkar det oss. Vi försöker göra vårt yttersta så att inte våra slutkunder ska drabbas, säger Niklas Pettersson, kontraktchef på Coor.

Företaget har uppdrag åt bland andra Sandvik och Ovako. Konflikten innebär blockad av allt övertidsarbete, mertid, nyanställning och inhyrning.

– Det är en svår situation. Vi är beroende av stor flexibilitet, säger Niklas Petersson.

Förhandlingarna har pågått under lång tid och Transport har haft som krav att få ett stopp på den ökade belastningen för renhållningsarbetarna.

Enligt Transport har till exempel kommunernas upphandling av sophämtningen lett till att entreprenörerna pressas till att lägga mer jobb på sina anställda.

Transport vill ha ackordslön som en huvudregel i avtalet, men enligt facket är det viktigaste kravet att få in en belastningsbegränsning.

Biltrafikens Arbetsgivarförbund vill inte ha mer av ackordslöner i branschen.

Enligt dem innebär det i själva verket ökad belastning på de anställda och dessutom ökar riskerna i trafiken.

Medlarna lade i veckan fram ett slutbud som arbetsgivarna sa ja till, men som Transport förkastade.

Och enligt Niclas Sandström, ombudsman på Transports avdelning 11, är stödet för att gå ut i konflikt stort bland medlemmarna.

– Jag har inte hört någon som sagt något annat. Även icke-medlemmar stöder kraven, säger Niclas Sandström.

Totalt är det cirka 3 000 renhållningsarbetare som berörs över hela landet, Enligt arbetsgivarnas bedömning kommer de privata hushållen att beröras i begränsad omfattning. Däremot kan enskilda industrier få bekymmer så länge konflikten pågår.

– Nu håller vi tummarna för att de ska komma överens, säger Niklas Pettersson.

Mer läsning

Annons