Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsum gör en kovändning

/
  • Per Blomqvist, vd för Gefleortens Mejeriförening, och Anders Stake, vd för Konsum Gävleborg, poserade glatt tillsammans i går. Båda är nöjda med att affärerna kan fortsätta som förut.

Protesterna och missnöjet fick effekt – lokalproducerad mjölk kommer att dominera i Konsumbutikerna i Gästrikland även i fortsättningen.
– Vi har märkt av ett oerhört engagemang. Det har påskyndat beslutet, säger Anders Stake, vd för Konsum Gävleborg.

Annons

Beskedet att den lokala mjölken skulle bytas ut på Konsums hyllor väckte starka känslor för knappt två veckor sedan – både hos bönder och kunder. Coop Sverige hade tecknat ett stort avtal med danska Arla Foods och det verkade innebära slutet för ett långt affärssamarbete mellan Gefleortens Mejeriförening och Konsum Gävleborg.

Nu fortsätter allt som vanligt. De närproducerade mejeriprodukterna kommer även framöver att dominera utbudet i Konsumbutikerna i Gästrikland.

– Vi har kommit överens med Coop Sverige om att Gefleortens produkter kan klassas som lokalproducerade. Själv har jag aldrig haft någon annan synpunkt, men det har krävts några dagar av diskussioner för att kunna lämna ett tydligt besked, säger Anders Stake, vd för Konsum Gävleborg.

Exakt hur diskussionerna med Coop Sverige har sett ut vill han inte gå in på. Men han erkänner att de kraftiga reaktionerna från kunderna har haft betydelse.

– Engagemanget har påskyndat beslutet. Det visar också hur viktigt det är med ekologiska och lokalproducerade produkter, säger Anders Stake.

För Gefleortens Mejeriförening kommer beskedet som en lättnad. Att bli av med Konsum Gävleborg som kund hade varit ett stort bakslag.

– Det är ingen liten affär vi har ihop. Vi levererar sex miljoner kilo produkter till Konsum varje år vilket motsvarar 25 procent av vår totala produktion, säger mejeriföreningens vd Per Blomqvist.

För knappt två veckor sedan kallade han Konsum Gävleborg för ”en svekfull affärspartner”. Men efter ett möte med Anders Stake i början förra veckan ändrade han inställning.

– Det var ett bra och sansat möte, vi sökte samförstånd. Jag kände en stark vilja hos Anders att lösa det här, sedan dess har vi gett tid åt Konsum att göra hemläxan och sagt nej till alla typer av aktioner som varit på gång, säger Per Blomqvist.

Med ”aktioner” menar han bland annat utspel från fackligt håll och initiativ till protestlistor utanför Konsums butiker. Men på internet har protesterna inte gått att stoppa, Facebookgruppen ”Rädda Gefleortens Mejeri – bojkotta COOP” har på kort tid fått fler än 3 700 medlemmar.

– Jag har sovit lite dåligt på den senaste tiden. Nu kan man pusta ut, det känns som en stor lättnad att vi fortsätter leverera som förut, säger Per Blomqvist.

Nästa steg blir att teckna ett ordentligt avtal med Konsum Gävleborg. I dag finns endast en muntlig uppgörelse.

– Det har inte funnits i vår sinnevärld att de skulle kunna kasta ut oss. Men nu ska vi se till att få överenskommelsen på papper, säger Per Blomqvist.

”Engagemanget har påskyndat beslutet. Det visar också hur viktigt det är med ekologiska och lokalproducerade produkter.”

Anders Stake

vd Konsum Gävleborg

Mer läsning

Annons