Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byta böcker – inget för Gävleborna

/
  • GD:s reporter fick återvända till redaktionen med sin bok om pelargoner. Inga bokbytare syntes till på Stortorget i går.

Stora bokbytardagen bidde en tummetott. Stortorget där bokbytandet skulle äga rum gapade tomt vid lunchtid i går.
– Trist att det inte funkade i Gävle. Från Visby och Göteborg har vi fått rapporter om succé, säger initiativtagaren Joakim Karlsson.

Annons

Det hela började som en kul grej på Facebook för tre veckor sedan. Varför inte uppmärksamma World book day genom att ordna spontana bokbytarträffar runt om i landet, tänkte kompisarna Joakim Karlsson och Ida Torkkeli.

Sagt och gjort. En facebook-grupp startades och snart hade ryktet spridit sig som en löpeld över landet. I Stockholm möttes ett hundratal människor för att byta böcker på en i förväg uppgjort plats i går. Men i Gävle verkar orden ha stannat i bokhyllan hemma hos folk. Inte en enda bokbytare skymtades på Stortorget klockan tolv i går då bytandet skulle äga rum.

– Folk i Gävle kanske inte vill byta bort sina böcker, funderar Joakim Karlsson och ber uppriktigt om ursäkt för att han ”lurat ut oss” i onödan.

Men helt lottlösa blev vi ju inte. Övrig media fanns naturligtvis på plats för att bevaka händelsen som inte blev av. SVT:s reporter hade en bok om Småland under armen. Arbetarbladets reporter hade med sig en bok om internationella relationer. Undertecknad hade omsorgsfullt valt ut en bok om pelargoner ur kulturredaktionens dignande bokhylla.

De böckerna får en ny chans nästa år.

– Absolut. Nästa år 5 mars kör vi igen. Då kanske hela Gävle är ute och byter böcker, säger Joakim Karlsson.

Mer läsning

Annons