Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Det kommer att stå dem dyrt”

/
  • Det mörka molnet som tornar upp sig över Konsum Gävleborgs chef Anders Stake växer sig allt kraftigare. Lokala leverantörer överger samarbetet med Konsum i sympati med mjölkbönderna om Konsum gör allvar av sitt beslut att överge det lokala mejeriet.
  • Stefan Westergren är mjölkbonde i Gårdskär. Han är en av närmare 100 medlemmar i Gefleortens Mejeriförening som kan tvingas att lägga ner sin verksamhet om Konsum Gävleborg slutar köpa deras mjölk.
  • Anne Johansson, vd på Bondenära, hotar med att ta ner skylten. Hon kan tänka sig att avbryta samarbetet om de inte tar tillbaka sitt beslut att börja sälja Arlamjölk i stället för lokalproducerad.

Konsum Gävleborg byter ut den lokala mjölken.
I stället ska danskägda Arla Foods leverera all mjölk till butikerna.
Det innebär att Gefleortens Mejeriförening i ett slag tappar 30 procent av sin försäljning.

Annons

Konsum Gävleborg är helt fristående från Coop Sverige, precis som till exempel Konsum Värmland. Trots det har Konsum Gävleborg valt att låta Coop Sverige sköta deras upphandling av mjölk. Efter sommaren ska Gefleortens Mejeriförenings mjölk, fil och grädde bytas ut mot Arla.

– Tanken är att det ska bli bättre för konsumenterna, säger Anders Stake, vd på Konsum Gävleborg.

Den åsikten delar han inte med särskilt många.

GD.se översköljdes i går av arga kommentarer sedan nyheten blivit känd. De lokala producenterna som är en viktig del av Konsum Gävleborgs image hotar med att avbryta samarbetet (se separat artikel), och på Gefleortens Mejeriförening skräder man inte orden.

– I onsdags fick vi beskedet av dem att ”allt är lugnt”. Dagen efter nås vi av det här! Det är vilseledande, och precis tvärtom vad de sa i onsdags. Det är ett svek och ett konstigt agerande mot en affärspartner, säger Per Blomquist, vd på Gefleortens.

Han konstaterar att ett byte av mjölkleverantör får stora konsekvenser. Inte bara för mejeriet.

– De raserar allt. De skiter i miljön. De stjälper det lokala företagandet. De lokala bönderna som kanske får slå igen sin verksamhet. Det här kommer att stå dem dyrt, säger han.

Enligt Gefleortens egna beräkningar sysselsätter mejeriet inklusive bönder och all stödjande verksamhet ungefär 450 personer.

Det är arbetstillfällen som hotas om mejeriet förlorar sin största kund.

Anders Stake vill inte utveckla på vilket sätt kunderna kommer att få nytta av bytet av mjölkleverantör. Han säger att man fattat beslutet ”för att man vill backa upp kooperationen i stort”. Och att man vill försöka få upp volymerna. Det vill säga öka sina egna marginaler. Arla levererar något billigare mjölk än vad Gefleortens kan göra. Dels på grund av att man använder en billigare förpackningstyp, dels för att man ger sina medlemsbönder en något lägre ersättning.

Dock håller Anders Stake öppet för att man även i fortsättningen ska kunna sälja en liten mängd mjölk från Gefleortens vid sidan av Arlasortimentet.

– Det kan han glömma, säger Per Blomquist direkt. Nu hjälper Konsum Gävleborg till att skapa marknadsdominans för Arla. Det är bedrövligt. Med en så här svekfull affärspartner måste man ha skriftliga avtal. Jag kan aldrig tänka mig att vi kommer att komma överens om något sådant med dem, säger han.

På måndag klockan 14 ska Konsum Gävleborg och Gefleortens Mejeriförening träffas för att diskutera situationen. Ett möte som Konsum Gävleborg kallat till utan att berätta för Gefleortens vad saken gäller.

Mer läsning

Annons