Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det var en klen ursäkt, Estrella!

Annons

Estrella ber i ett pressmeddelande om ursäkt för att en liten del av deras grillchips innehåller spår av mjölk. Syftet är vällovligt, att varna allergiker.

Men saken är den att det redan i vanliga fall står ”kan innehålla spår av mjölk” på påsarna. En varning som nu, mer uppenbart än på länge, endast är en billig helgardering från Estrellas sida för att slippa göra rent sina maskiner tillräckligt noga mellan de olika produkterna.

Jag undrar om inte Estrella borde be om ursäkt för maltodextrin, smakförstärkaren E621 och den där kryddblandningen som vi inte får veta vad den innehåller i stället. Det hade varit mer på sin plats.

Maltodextrin, som vi hittar på var- och varannan innehållsförteckning, är en polymer av glukos. Eller den söta biten utklippt ur en potatisstärkelsemolekyl. Det är ett kolhydrat som går ut i blodet snabbare än druvsocker. Kroppsbyggare äter gärna maltodextrin för att återhämta sig efter hård träning. Det behöver knappast tilläggas hur komiskt det blir i sammanhanget att detta ämne finns i chips...

Glutamat har vi talat tillräckligt om. Det var det där med hyperaktivitet hos barn ni vet. Vill du helst att ditt (icke allergiska) barn får i sig spår av mjölk eller ett ämne som ger ADHD-liknande symptom till fredagsmyset?

På paketet med Wasa sport jag köpte i fredags står det att det går åt 106 gram fullkorn till 100 gram bröd. Det låter hemskt konstigt. Nästan som det där med att Felix använder två kilo solmogna tomater till ett kilo ketchup och ändå kan bredda sortimentet med en sort med mindre socker och mer tomat. Var får sockret plats bland all tomat i den vanliga modellen?

23 dagar till jul och gott om tid att sätta sprätt på de där 6 500 kronorna varje svensk ska lägga i julhandeln. Lycka till!

Mer läsning

Annons