Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter protesterna: Konsum ångrar sig

/

– Vi har en hemläxa att göra.
Det säger Konsum Gävleborgs vd Anders Stake efter gårdagens möte med Gefleortens Mejeri.
Konsum vill fortsätta att sälja lokal mjölk även i fortsättningen.

Annons

 

Nyheten att Konsum Gävleborg har tecknat ett avtal med Arla Foods om att vara huvudleverantör av mejeriprodukter till samtliga Konsumbutiker från och med i höst har nog inte undgått någon. Bland de allra sista att få reda på det var Gefleortens Mejeriförening, som helt togs på sängen när nyheten kom i förra veckan.

Vreden var påtaglig i det lilla lokala mejeriet.

I går eftermiddag träffades vd:n Per Blomquist och Anders Stake för att diskutera situationen.

Slutsatsen efter mötet var att Konsum Gävleborg vill fortsätta som i dag. Det vill säga ha Gefleortens mjölk på hyllorna även i fortsättningen. Det är naturligtvis även mejeriets önskan.

Frågan är om det är möjligt.

Konsum Gävleborg har nämligen satt sig i en märklig sits i och med att man lät Coops centrala inköps- och förhandlingsorganisation Sitab sköta snacket. Resultatet blev en situation man kanske §ångrar en smula i dag. Även om Anders Stake inte vill säga så.

– Jag återkommer om det på eftermiddagen den 18:e, säger han.

Då ska parterna sitta ned igen. Och då ska Konsum Gävleborg ha ”gjort sin läxa” som båda parterna uttrycker det. Det vill säga kolla upp vad det rent juridiskt är för situation man har med Arla. Om den går att dra sig ur, eller om det går att kringgå avtalet.

– De har en klar och tydlig vilja att allt ska fortgå som tidigare, säger Per Blomquist.

Både han och Anders Stake säger att det var ett bra möte. Och att man nu hoppas att Konsum Gävleborg gör ett bra arbete fram till nästa träff.

Per Blomquist är fortsatt kritisk till hur Konsum Gävleborg har skött ärendet. Inte minst eftersom både hans och Konsums personal har fått reda på allt genom tidningarna.

– Informationen har kommit för sent. Ovisshet är inte bra för någon. Men å andra sidan, tiden som har förflutit fredag till måndag har nog varit en nyttig läxa för Konsum. Det ringde någon från Skåne och frågade vad vi höll på med och sa att det fanns en facebookgrupp med 1700 medlemmar som ville rädda Gefleortens. Jag är för gammal för att hålla på med sånt, men jag har förstått att 1700 medlemmar är ganska mycket. Det har varit ett tryck i den här frågan som jag inte tror att Konsum Gävleborg hade väntat sig, säger han.

 

Mer läsning

Annons