Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ekologiska tulpaner i Hagaström

/
  • Det som skiljer KRAV-tulpanerna från de konventionellt odlade (som de på bilden) är valet av gödningsmedel. Arkivbild: Leif Jäderberg

KONSUMENT Nästa vecka börjar Sörby Handelsträdgård i Hagaström att leverera tre miljoner KRAV-odlade tulpaner till Sveriges Konsumbutiker.
- Det ska bli roligt att se hur det tas emot av konsumenterna, säger vd:n David Thorberg.

Annons
I mitten av januari är det tulpanens dag. Men redan nu är det högtryck i växthusen i Hagaström. Årets nyhet plockas för fullt, för att kunna levereras nästa vecka. Ekologiskt odlade tulpaner.
De ska säljas i tolvpack i landets Konsumbutiker, inslagna i ett speciellt framtaget nerbrytbart papper i stället för den vanliga plasten.
Det är faktiskt andra gången Sörby Handelsträdgård lanserar KRAV-tulpaner. Förra gången var 2001.
- Det var bara det att det inte fanns någon efterfrågan då. Men vi tror att konsumenterna har ändrat sig lite sedan dess, säger David Thorberg.
Om han får rätt vet han om några veckor.

Det som skiljer KRAV-tulpanerna från de konventionellt odlade är valet av gödningsmedel.
- Här används inte några handelsgödselmedel utan hönsskit faktiskt. Det och den nedbrytbara papperspåsen är egentligen det enda som skiljer från den vanliga odlingen, säger David Thorberg.
Han konstaterar att det blir mer arbete med KRAV-odlingen eftersom det är svårare att dosera mängden gödsel. Dessutom, om oturen skulle vara framme i form av skadedjursangrepp får man inte använda några bekämpningsmedel. Då är det bara att kasta blommorna.
- Men så gör vi ofta i alla fall, säger David Thorberg.
Än så länge har Coop ensamrätten till det ekologiska tulpanpartiet som ska säljas under kedjans Änglamark-etikett.
- Men om konsumenterna gillar det tror jag att de kommer att säljas av alla kedjor redan nästa år, säger David Thorberg.
Ett tolvpack kommer att kosta omkring en 50-lapp. Ett tiopack konventionellt odlade tulpaner brukar kosta omkring 40 kronor.

Mer läsning

Annons