Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festa med fisk

Annons

Hetsen i media mot transfettet tycks ha gett resultat. Enligt Livsmedelsverkets senaste siffror får vi i oss allt mindre transfett. Det är ju bra.

Nu när det är jul och vi kommer att frossa i skinka, knäck och läsk i flera dagar kanske det inte är så väldigt uppmuntrande läsning, men här kommer i alla fall lite övrig fakta från samma undersökning:

Vi äter för mycket kött och ost. För lite grönsaker och för lite fet fisk med det nyttiga omega3-fettet. Vi borde äta mer kallpressade oljor och mindre mättat fett.

Säger Livsmedelsverket.

Så, festa loss på laxen, rödkålen och vad ni nu har för grönsaker på julbordet och fira ert sunda leverne med en bit sill!

Några andra saker som hör julen till är julklappar.

Det är som vanligt. Butikerna avgör själva om det är öppet köp på deras varor. Det ska i så fall stå på kvittot. Samma sak med bytesrätt. Att reklamera en felaktig vara får man dock alltid göra. Det gäller naturligtvis även under den stundande mellandagsrean.

Alla vi som föredrar vegetarisk mat har fått en ny gröda att ta ställning till.

Den heter MON-89788–1 och godkändes av EU i veckan som gick. Enligt två olika EG-förordningar ska MON-89788–1 när den används som livsmedel kallas för ”sojaböna”.

Jag tycker det är kusligt med genmodifierad mat, men är samtidigt medveten om att det kan vara lösningen på världssvälten. Vi får hoppas att det inte visar sig om några år att vi gjort bort oss rejält när vi släppte fram de här produkterna.

Om jag säger bank antar jag att de flesta associerar till pengar. Det är fel. Banker tar inte emot pengar. När jag i förra veckan ville sätta in kontanter på mitt eget konto i SEB förklarade den vänliga banktjänstemannen att de av säkerhetsskäl är ett kontantlöst kontor, och att hon inte kunde ta emot mina pengar. Efter en stunds samtal använde hon sitt eget kort för att kunna sätta in mina pengar via insättningsautomaten i bankens lobby.

Det är jättebra att man tänker på säkerheten. Men när banken inte tar emot pengar, var ska vi då vända oss med dem?

Tänk på det när ni stoppar ner kontanter i kuvert till barn och barnbarn nu i jul. Det enda stället de kan använda dem är i butikerna. Det går inte längre att sätta in pengar på ett vanligt bankkonto.

God jul!

Mer läsning

Annons