Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler beviljas skuldsanering

/

Allt fler beviljas skuldsanering och allt färre återfaller i överskuldsättning.
Det är positiva nyheter för Gävleborgs skuldsatta.

Annons

Förra året beviljades 155 personer bosatta i Gävleborg skuldsanering. Det innebär kortfattat att man gör upp en avbetalningsplan med alla företag man är skyldig pengar och betalar så mycket man kan utöver existensminimum i fem år. Därefter skrivs resten av skulden av.

Nya regler för vem som hade rätt att söka skuldsanering som infördes 2007 ledde till en dramatisk ökning av antalet ansökningar. Sedan dess har siffrorna stabiliserats en smula men ligger fortfarande på en hög nivå.

– 6 800 personer ansökte 2007, i fjol hade siffran sjunkit till 6 500 i landet, säger Anna-Carin Gustafsson Åström, chef för Kronofogdens skuldsanering.

Av dem beviljades ungefär 60 procent. Motsvarande knappt 3 700 personer. Varav 155 i Gävleborg.

Hur kommer det sig då att allt fler beviljas skuldsanering? Är det fler som blir överskuldsatta eller finns det en annan förklaring?

Enligt Anna-Carin Gustafsson Åström är Kronofogdens lite förändrade tillämpning som är förklaringen.

– Vi har tidigare lagt för stor vikt vid skuldernas ålder. Nu gör vi en totalbedömning av ärendet, säger hon.

Förut var man alltså tvungen att ha väldigt stora och ganska gamla skulder för att få hjälp. Nu går gränsen vid ungefär tre år gamla skulder som man inte rimligen kan klara av att betala av på tio år. Grovt generaliserat.

Av dem som beviljas skuldsanering är det väldigt få som drar på sig nya skulder.

– För 2007 var det ungefär tio procent. I fjol var vi nere på fem–sex procent. Så lagen är väldigt lyckosam på det viset. Dessutom är det oftast oförskyllda nya skulder, om man får säga så. Det är inte skulder orsakade av privat konsumtion, säger Anna-Carin Gustafsson Åström.

Mer läsning

Annons