Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gamla kassaapparater ger böter från årsskiftet

/
  • När 400 000 småföretag i hela landet bara har några månader på sig att köpa nytt kassaregister blir det naturligtvis säljfest för tillverkarna. Ulf Tjulin på Ostbutiken i Gävle är rädd att han liksom många andra småbutiker kommer att tvingas köpa ett dyrare kassaregister än vad de egentligen behöver.

Den butik som fortfarande har en gammal kassapparat efter årsskiftet får böta 10 000 kronor.
Problemet: Det finns ännu inga nya maskiner att köpa.
– Jag ser med bävan fram emot det här, säger Ulf Tjulin på Ostbutiken i Gävle.

Annons

Vid årsskiftet som kommer införs nya regler för kassaregister, som kassaapparater egentligen heter. De ska bli säkrare, så att de inte går att fuska med.

Skatteverket räknar med att de nya reglerna ska öka skatteintäkterna med 1,5 miljarder. Minst. Men det finns ett problem. Ett stort problem.

Det är att nu, nio månader innan lagen träder i kraft, finns fortfarande inte en enda maskin som klarar de nya reglerna att få tag på.

De nya maskinerna måste nämligen certifieras. Och det var bara några dagar sedan reglerna för hur de ska fungera blev klara. Nu ligger bollen hos säljarna. De ska skicka in en ansökan om att få sina maskiner ”försäljardeklarerade om överensstämmelse” med de nya reglerna. Och här dyker ytterligare ett problem upp.

Om kassaregisterförsäljarna inte vill ansöka om att få någon av sina redan sålda maskiner godkänd tvingas varenda butik i hela landet att köpa nya kassaregister.

– Det blir ju ingen välgörenhet från kassaföretagen, det kan man inte räkna med, säger Ulf Tjulin.

Att sälja ost kräver ingen särskilt avancerad maskin. Trots det är han rädd att han tvingas köpa en dyr och komplicerad apparat. Bara för att klara lagens krav.

– Det gäller nog för många av oss småföretagare. Att vi kommer att tvingas köpa för dyra maskiner eftersom de enklare inte kommer att finnas tillgängliga, eller ta slut, säger han.

Nu pratar vi om apparater som kostar ”från 35 000 kronor till hur mycket som helst”, som Gunnar Lindström på Swedac uttrycker det.

Swedac, Styrelsen för ackreditering och teknisk kontroll, är myndigheten som godkänner det företag som i sin tur ska godkänna de nya kassaregistren.

Gunnar Lindström uppskattar att de första kassaregistren som klarar de nya kraven kommer att finnas på marknaden i slutet av nästa kvartal. Det vill säga i sommar någon gång. Då har hela handeln ett halvår på sig att köpa och installera den nya tekniken.

– Det handlar om 400 000 kassaregister på mindre än 200 arbetsdagar. Det blir nog spännande, säger han.

Alla butiker och näringsidkare med några få undantag måste följa de nya reglerna. Den som inte gör det får böta 10 000 kronor första gången, och 20 000 andra gången Skatteverket kommer på oanmält besök.

Går det då att låta den nya lagen träda i kraft när allt är så här rörigt?

– I dagsläget pratar man i alla fall inte om några dispenser. Det vore en prestigeförlust för Skatteverket, säger Gunnar Lindström.

Ulf Tjulin är bekymrad.

– Det vore ju på sin plats med mer tid för omställningen. Vi är många som kommer att drabbas hårt ekonomiskt av det här, säger han.

Mer läsning

Annons