Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är maten som gör dig klimatsmart

/

Morötter är det klimatsmartaste du kan äta.
Följt av potatis, broccoli och – bröd.
– Det är ju otroligt roligt, säger Marianne Berglund på Berglunds bageri i Kungsgården.

Annons

Det är brödbranschens lobbyorganisation Brödinstitutet som gett det oberoende statliga Institutet för Livsmedel och Bioteknik, Sik, i uppdrag att undersöka hur mycket bröd påverkar klimatet. Inte mycket alls i jämförelse med kött, är svaret.

På köpet drog man med sig några andra livsmedel som fick ännu bättre betyg än bröd och dess huvudingrediens vetemjöl.

Morötter och potatis påverkar klimatet så lite att det knappt är mätbart. Broccoli och tomater odlade på friland i Spanien är också klimatsmart mat. Sedan kommer vetemjöl och bröd, innan de animaliska produkterna börjar torna upp sig i grafen. Absolut mest oklimatsmart är nötköttsproduktionen. För att orsaka lika mycket klimatpåverkan som ett enda kilo nötkött behöver du äta 27 kilo bröd.

Något som kanske är en tankeväckare så här i GI-tider.

– Litegrann märker man ju av det där. Men det går i vågor allt det där med olika metoder, säger Marianne Berglund som tar kolhydratskräcken med ro.

– Jag säger så här: Vanlig husmanskost och att vara nära råvaran när man köper in den, det är sunt förnuft.

En annan lokal producent som har anledning att jubla över Sik:s rapport är naturligtvis morot- och potatisodlaren Ola Fredlund i Valbo.

– Jag känner igen uppgiften och vet att jag har läst den tidigare, säger han men vill i övrigt ligga lågt eftersom han inte läst den aktuella rapporten.

Sik har i sin undersökning vägt in produktion, tillverkning, transporter, förpackningar och svinn i butiksledet. Tittar man på detaljerna för brödproduktionen är det jordbruksbiten som är mest klimatpåverkande. Att transportera brödet från bageri till butik står tvärtemot vad man kanske kan tro för en mycket mindre del.

– I vårt fall är det ju dessutom fråga om väldigt korta transporter, säger Marianne Berglund.

Berglunds skördar och mal sitt eget mjöl bara någon kilometer från bageriet.

Nästa vecka hänger GD konsument med när några familjer ur kommunens projekt Hållbar vardag lagar en festlig buffé med klimatsmarta recept.

Mer läsning

Annons