Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högt pris ingen garanti för bra säng

/
  • Testfaktas har låtit laboratorietesta åtta vanliga säng­modeller. Testet visar bland annat på mycket stora ­skillnader i sängarnas tryckfördelande förmåga och ­anmärkningsvärt låg kvalitet på vissa modeller.
Sussa lugnt i billig säng. Högt pris behöver inte betyda att sängen är bättre än andra billigare varianter. Testfaktas test visar också att det är stora skillnader i komfort och kvalitet.

Flera modeller klarar inte hoppande barn och Dux fick underkänt i hållbarhet. Testfaktas test visade också att bäddmadrassen kan dra ner komforten.

Annons

Man behöver inte vara prinsessa för att uppskatta en mjuk och skön säng. Men leverantörerna är många och valet av en ny nattmöbel kan leda till sömnlösa nätter.

Testfakta har testat åtta mjuka sängar i prisspannet 6 000 till drygt 22 000 kronor – både vad gäller bekvämlighet och hållbarhet.

På Swerea IVF i Mölndal undersöktes sängarnas förmåga att fördela trycket från kroppen samt hur väl sängarna för bort värme och svett under natten.

– Sängarna andas. Däremot förvånade det mig att det var så pass stor variation vad gäller tryckfördelningen. I tidigare tester har sängarna varit mer likvärdiga. Vad det beror på är svårt att säga eftersom vi inte tittat på själva konstruktionen, säger Alf Börjesson, testledare på Swerea IVF.

Tryckfördelningen testades med hjälp av en tryckmatta med 2 300 mätpunkter som placerades under speciella intryckskroppar med olika diameter och tyngd. Skillnaden i belastning ska efterlikna trycket från en person som ligger på rygg eller på sidan samt under hälarna där trycket blir som störst. Betygsättningen baseras på testresultatet för resårbotten och bäddmadrass tillsammans eftersom man ofta köper båda i ett paket. Men om möjlighet ges kan ett smart sätt vara att själv pussla ihop den mest prisvärda varianten. Testfaktas test visar nämligen att bäddmadrasserna kan göra både från och till för komforten. För testvinnaren Ekens bidrog bäddmadrassen till det höga omdömet i detta moment. För Ikea drog däremot bäddmadrassen ned betyget då den minskade sängens bekvämlighet kraftigt. Ikeas säng fick därmed sämst betyg när det gäller tryckfördelning.

– För att välja den säng som bäst passar den enskilda individen är en kombination av faktorer viktiga, tryckfördelning är en, att fukt och värme transporteras bort en annan. Vi uppmanar alltid att man själv provar den säng man ska välja, säger Ylva Magnusson pressansvarig på Ikea Sverige.

Näst sämst på att fördela tryck var testets dyraste säng från Hästens. Den klarade sig okej i ryggläge men för den som sover på sidan är detta inget bra val.

– En säng bör fördela trycket bra oberoende av personens liggställning eller vikt. Hästens förmåga att fördela trycket minskar kraftigt då man simulerar sidoläge. Med det kan man dra slutsatsen att sängen inte är lämplig för en tyngre person eller en person som sover på sidan. Troligtvis känner du då av sängens fjädrar, vilket förstås är en nackdel om du tycker om att ligga mjukt, säger Alf Börjesson.

Men en säng ska inte bara vara bekväm. Den som köper något för flera tusen kronor förväntar sig att den ska hålla ett tag, även om barnen leker i sängen. På Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås utsattes sängarna för olika typer av utmattnings- och stötprovningstest – 45  000 överrullningar av en trumma på 140 kilo, 20 000 tryck på 100 kilo och en 35-kilosvikt som släpptes från 30 centimeters höjd mot sängen för att simulera hoppande barn.

Alla sängarna klarar motsvarande tio–tolv års normalanvändning utan att förlora för mycket i mjukhet och höjd. Höjden får enligt branschorganisationen Möbelfaktas kvalitetskrav inte gå ner mer än 25 millimeter. När det gäller hållbarhet finns däremot många brister. Flera sängar fick brutna bottenribbor och sämst av alla klarade sig Dux. När sängen sprättats upp efter utförda tester hittades flera fjäderbrott i resårbotten. I kombination med en stukad sängkant gav detta Dux ett streck i hållbarhetsmomentet vilket också medförde en sistaplats i testet som helhet.

– Att man råkar ut för ett spiralbrott är ju självfallet olyckligt, men måste ställas i relation till hur testet gått till. Vi använder sedan många år samma testinstitut som Testfakta köpt detta test av, och innan vi fått närmare detaljer kan vi självfallet inte uttala oss i detta specifika fall, säger Nina Giljam, informationsansvarig på Dux.

Martin Hansson / Testfakta

Mer läsning

Annons