Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur många sängar kan vi köpa?

Annons

Hästens sängar vill inte vara med i vårt test eftersom de ”byter modell just nu”. Jag misstänker att de inte vill vara med för att deras dyra sängar inte är bättre än konkurrenternas betydligt billigare sängar. Men det är ju bara en högst personlig misstanke.

Köpa säng förresten? Det blir många sängbutiker i Köpstaden (usch, det där ordet ligger inte bra i munnen). Mio, Sängjätten och Jysk ska slåss om kunderna söder om Riks-80 i den nya delen av Valbo. Hur många sängar kan vi köpa?

Det är en sån där dum fråga, jag vet. Och jag har ställt den förr. Det samma gäller ju mat. Nästa år öppnar en stor Willys-butik i Hemsta och en ännu större City Gross blir granne med Ica Maxi i Hemlingby. Sandviken har redan sitt mega-matfält runt Linggatan. Där har vi samtidigt fått facit på vad det betyder för stadskärnan. Hemköp, Ica på Köpmangatan och Konsum i Gallerian dog. Konkurrerades ut. Vi kan inte köpa hur mycket mat som helst. Vi kan inte bli mer än mätta.

Sandvik. Jag kan inte föreställa mig hur det känns att gå till jobbet och veta att man snart blir övertalig, utmanövrerad, ställd på gatan på grund av ”världskonjunkturen”. Det känns så futtigt att några låneinstitut i USA i stort sett sparkat undan benen på en hel planet.

I nästa steg, vad innebär 900 arbetstillfällen på Sandvik? Jo, de innebär 900 personer och deras familjer som köper mat, går på bandy, äter lunch på stan, köper en ny bil var tredje år och funderar på om de ska glasa in altanen med material från den lokala byggmarknaden.

900 arbetslösa personer bygger ingen ny altan. De går mer sällan på bandy och äter definitivt inte lunch på någon av Hyttgatans restauranger. Ringarna på vattnet medför en så stor omställning så det är svårt att ta in. Och Gävle drabbas naturligtvis också. Många pendlar mellan städerna.

Det ger en besk eftersmak att skriva det här, men på söndag är det första advent, skyltsöndag och allt vad det medför. Nu, hojtar handeln, nu ska vi julhandla! Rekordet från i fjol på 60 spenderade miljarder ska slås. Köp ny platt-tv nu.

Mer läsning

Annons