Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kostar den hemkörda maten mer än den smakar?

/
 • GD:s testfamilj klickade i sin inköpslista på hemaffaren.se. Ett dygn senare levererades varorna till dörren. På bilden                   syns  Anna, Ingrid och Arvid Höglund.

Slipp stressen, bilköerna och de tunga matkassarna. Visst låter det lockande? Och när GD testar fungerar tjänsten hos hemaffaren.se alldeles utmärkt – även om det blev oväntat dyrt.

Annons

Att leveranserna endast sker en dag i veckan kan upplevas som en begränsning – man beställer senast söndag och får maten kvällen därpå. Men hemsidan där man väljer sina varor är lättmanövrerad och allt som vi skrivit ner på matlistan levererades inom utlovat tidsspann.

I sortimentet fanns i stort sett allt vi brukar handla med undantag för kravbananer. Vi fick välja mellan kort- eller kontantbetalning vid dörren, sedan var det tack och hej, in med varorna i skåpen och så var den handlingen avklarad.

Smidigt. Men smakar det så kostar det. Utkörningsavgiften är 85 kronor och den bjuder företaget på första gången.

Varorna kommer från Ica Maxi och enligt hemsidan är priserna ”jämlika med butikspriserna i din vardagliga matvaruhandel”.

Men vad betyder det?

Dagen efter kollade vi priset för exakt samma inköp på Ica Maxi i Hemlingby.

Gevalias ekologiska mörkrostade kaffe var drygt tio kronor billigare i butiken, bananerna drygt åtta kronor billigare och mellanmjölken tre kronor billigare. Om vi hade gjort inköpen själva hade det gått på 390 kronor. Nu fick vi i stället betala 455 kronor – alltså 65 kronor eller 17 procent – mer.

Därutöver tillkommer en utkörningsavgift på 85 kronor för den som använder tjänsten fler än en gång.

Är det värt pengarna? Du spar tid och bensinpengar och jämfört med din lilla kvartersbutik är livsmedelspriserna inte anmärkningsvärt höga.

Men för den strukturerade familjen som brukar veckohandla i en lågprisbutik blir det här ett ganska dyrt alternativ.

Mer läsning

Annons