Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krånglande pump skrämde bort köparna

/
  • – Jag kollade upp allt för sent.
Therese Lundgren köpte en värmepump som nästan aldrig har fungerat. Installatören gick till sist med på att betala tillbaka Therese Lundgrens utlägg, men slutade samtidigt att svara i telefon.

Mellan två mäklarvisningar skar Therese Lundgrens krånglande värmepump ihop.
Husspekulanterna försvann och slutpriset föll till under utropspris.
Nu driver hon en kamp mot pumpinstallatören om att få ersättning för hans misslyckade installation.

Annons

Therese Lundgrens hus i Forsby har som många 60-talshus en kombipanna med olja/elpatron och vattenburen värme. För att få ner sina uppvärmningskostnader satsade hon förra våren på en luft/vattenvärmepump och en ny varmvattenberedare.

Hon kom överens med Gävleföretaget MecTec Nordic AB att installera pumpen.

Sedan pumpen kom på plats våren 2007 har den krånglat eller inte fungerat alls trots ett 30-tal serviceförsök. Therese Lundgren har flera gånger diskuterat möjligheten att häva köpet med MecTecs ägare, men han har hela tiden sagt att felet snart ska vara åtgärdat. Tyvärr har hon trott honom.

– I somras bestämde jag mig för att sälja huset. Då tog jag hit en inspektör från en annan firma, Gävle VVS. Han konstaterade att installationen var helt felaktig, och att jag inte ens skulle ha den här typen av pump i det här huset, säger Therese Lundgren.

När mäklaren skulle ha sin första visning av huset var pumpen äntligen i drift, efter ett och ett halvt år. Men lyckan skulle visa sig vara kortvarig.

Mellan den första visningen den 24 augusti och den 27 augusti hade något hänt. Det var iskallt i huset.

Pumpen hade skurit.

– Från 14 intressenter som var beredda att lägga utgångspriset 1 675 000 kronor försvann alla utom tre. Mäklaren fick ta ner priset till 1,5 miljon direkt, säger Therese Lundgren.

I samband med att pumpen kom på plats hade hon nämligen lyft ut oljetanken. En villa med enbart eluppvärmning är inte särskilt slagkraftig på marknaden för tillfället.

– Där förlorade jag 175 000 kronor, konstaterar Therese Lundgren.

Det är en summa hon naturligtvis inte kan styrka och därmed heller inte ställa MecTec till svars för. Däremot den del av pumpen och installationen hon hade hunnit med att betala. 58 000 kronor. Till sist medgav installatören att han gjort fel, att pumpen inte skulle gå att få i drift och att han skulle betala tillbaka pengarna.

De satte sig med en jurist och tecknade ett skuldbrev med en avbetalningsplan. Therese Lundgren skulle få 14 500 kronor per månad tills skulden var betald. Han betalade 5 000 kronor direkt. Sedan dess har hon varken hört av eller sett honom. Och några pengar verkar det heller inte bli. MecTec har massor av skulder hos Kronofogden. Mest från byggmarknader och grossister i Gävle som inte fått betalt för varor som firman hämtat ut.

Som privatperson har nu Therese Lundgren inte mycket att göra. Om även hon vänder sig till Kronofogden hamnar hon bara sist i kön av fordringsägare som vill ha betalt av MecTecs ägare.

– Och går han in konkurs hamnar hon definitivt längst ned i kön, säger Anna Mähler på Konsument Gästrikland.

– Det är ju det här vi pratar om så många gånger. Man tänker att man vill ha billigt och bra. Men det lönar sig många gånger att ha med en etablerad firma med många år i branschen att göra, säger hon.

Om MecTec hade varit medlem i Svenska Värmepumpföreningen eller någon annan branschorganisation hade han kunnat ta hjälp av deras medlemsförsäkring när han misslyckades med installationen. Det är han inte.

GD har upprepade gånger försökt nå MecTec AB:s ägare för en kommentar utan att lyckas nå honom.

Mer läsning

Annons