Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågenergilampan kan förvandlas till en giftbomb

/
  • Släng inte trasiga lampor i soppåsen. Lämna dem till återvinningen.
  • De lysrör och lågenergilampor som lämnas till Gästrike Återvinnare skickas till Kumla. Där förbränns
lågenergilamporna och kvicksilvret samlas in för att senare blandas med selen för att få en stabil förening.

Samtidigt som giftet kvicksilver totalförbjuds i Sverige förväntas vi öka användandet av lågenergilampor. Som innehåller kvicksilver.
Om en lågenergilampa går sönder sprids giftet i ditt hem.

Annons

Kvicksilver är ett av de farligaste miljögifterna vi känner till. Det är farligt redan i mycket små doser och orsakar bland annat skador i det centrala nervsystemet.

Därför införs vid halvårsskiftet ett totalt förbud mot handel och användande av kvicksilver i Sverige. Endast några få undantag mot förbudet görs, till exempel för forskning och inom tandvården.

Trots det förväntas vi alltså öka vårt användande av kvicksilver i hemmen. Nu när den vanliga glödlampan ska fasas ut med start i sommar kommer många att gå över till att använda lågenergilampor. Som alltså innehåller kvicksilver.

Det nya förbudet gör ett undantag för just belysning.

Så länge en lågenergilampa är hel är det kanske ingen större fara. Lampan ska lämnas till återvinning så att den kan tas om hand på ett kontrollerat sätt. Men om en lågenergilampa går sönder hemma hos dig är det försiktighet som gäller.

Om en kall lampa går sönder sprids kvicksilvret som små kulor eller droppar. Det du ska göra då är att försöka skrapa ihop resterna så försiktigt som möjligt med till exempel en bit kartong. Samla lampkrosset och lägg i en glasburk. Torka noggrant med en liten fuktig trasa och lägg även den i burken. Sätt på locket och märk burken ”trasig lågenergilampa”. Lämna till en miljöstation.

Om lampan går sönder när den är varm, alltså när den är tänd, är det ännu allvarligare. Då sprids kvicksilver i gasform i rummet. Det första du bör göra då är att se till att barn och husdjur lämnar rummet. Stäng dörrarna till resten av huset och öppna fönstret och vädra.

Den europeiska lampbranschorganisationen (ELC) rekommenderar att man lämnar rummet i 20-30 minuter.

Därefter gör du samma procedur som med den kalla lampan. Skrapa ihop resterna. Torka med en fuktig trasa. Samla allt avfall, inklusive den trasiga sockeln (glöm inte att slå av strömmen innan du tar ur den) i en burk och märk den.

OBS. Använd inte dammsugaren! Dammsugarens partikelfilter riskerar att bara finfördela kvicksilvret och sprida det i huset en gång till.

Nu efter denna allvarliga lektion till lite relevant fakta:

En lågenergilampa kan innehålla upp till 5 000 mikrogram kvicksilver.

Arbetsmiljöverkets föreskrifter säger att den som yrkesmässigt riskerar att utsättas för kvicksilver inte får vistas längre tider (hela arbetsdagar) där det finns högre halter än 30 mikrogram per kubikmeter luft.

Samtidigt konstaterar kemikalieinspektionen att ”Inga hälsoeffekter förväntas uppstå vid enstaka exponering för kvicksilver. Men eftersom gasformigt kvicksilver lätt tas upp vid inandning och sedan ansamlas i kroppen ska man av försiktighetsskäl undvika exponering för gasformigt kvicksilver. Effekter som kan uppstå vid långvarig exponering för låga koncentrationer drabbar framförallt nervsystemet och hjärnan”.

Det är alltså säkrast att undvika kvicksilver så mycket det går. För vem vet hur många fler gånger i livet du riskerar att andas in gasen från en krossad lågenergilampa? Som sagt, kvicksilver samlas i kroppen och lämnar den aldrig.

Nu ställer man sig frågan hur det kan anses vara smart att öka användandet av lampor med kvicksilver. Jo, enligt de utredningar som EU har gjort leder glödlampsförbudet till en dramatiskt minskad energiförbrukning i hemmen (belysning står för en fjärdedel av den förbrukade hushållselen). Det i sin tur leder till ett minskat behov av energiproduktion. Och eftersom energiproduktionen i dag släpper ut mer kvicksilver än vad lågenergilamporna innehåller går man alltså totalt sett mot minskade utsläpp av kvicksilver sett över hela EU. Dessutom skärps reglerna för hur mycket kvicksilver lamporna får innehålla om fyra år. Vid den tiden hoppas man att bland annat LED-tekniken har utvecklats och blivit så billig att de energisnåla dioderna kan ta över som standardbelysning i våra hem.

Mer läsning

Annons