Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt pengarna stanna i länet

Annons

Det är januari 2009 och dags att agera. Jag och Fredrik Reinfeldt ska nu få det här landet på fötter.

Jag tillhör nämligen den utvalda skaran, tillsammans med de andra av er som har nöjet att fortfarande ha ett arbete att gå till. En liten titt i skattetabell 33 visar att jag nu ska betala ungefär 300 kronor lägre skatt per månad. Motprestationen är naturligtvis att jag bör sätta sprätt på dessa pengar så fort som möjligt. Och handla svenskt. Fredrik Reinfeldt har uttryckligen sagt att vi bör köpa svenskt. Men hur ska det gå till när alla våra stora producenter flyttat tillverkningen utomlands? En ny Ericssontelefon? Knappast. En ny Volvo? Inte det heller. Den slutmonteras bara på Hisingen. Delarna tillverkas lite varstans jorden runt.

Våra ”svenska” skor och kläder produceras i Kina. Liksom våra barns leksaker.

Och var det förresten inte ett av huvudskälen till att det var så bra med EU att varor, tjänster och kapital skulle flyta fritt? Var det inte därför vår förre statschef Göran Persson suckade så djupt när vi röstade nej till eurosamarbetet?

Nu i kristider höjs protektionismens murar av samma personer som annars sjunger den globala kapitalismens lov. Hur ska vi som enkla medborgare veta när vi ska göra vad?

Jag vet det inte.

Jag vet i alla fall att jag överösts med glada mejl och telefonsamtal från er läsare angående artikelserien om lokal mat. Det är jättekul! Tack så hemskt mycket för alla snälla ord!

Om vi håller oss där en stund kanske det är svaret på hur vi ska hjälpa Fredrik Reinfeldt och hans protektionistiska vision. Om vi handlar riktigt lokalt hjälper vi varandra i dubbel bemärkelse. Pengarna stannar inom länet, och vi bidrar aktivt till att hålla nere arbetslösheten och främjar småföretagsamheten på hemmaplan. Så måste det bli.

Men så måste jag göra ett litet förtydligande. Det var min far som påpekade en sak när han läste igenom min artikelserie. Nämligen att man lätt får intrycket att maten automatiskt är bättre och nyttigare bara för att den är lokal. Och att därmed allt lokalt är bra. Så är det inte riktigt. Jag har medvetet valt ut producenter som jag tycker representerar något bra. Det skrev jag också i första avsnittet av serien.

Men visst gör man en insats även om man köper Ahlgrens bilar, Gevaliakaffe, Sohlbergs charkvaror, Roséns eller Mattes bröd för att nämna några exempel.

Har vi tur betyder det att några hundra arbetstillfällen blir kvar i vårt område. Det är väldigt mycket värt det med.

”Om vi handlar riktigt lokalt hjälper vi varandra i dubbel bemärkelse. Pengarna stannar inom länet, och vi bidrar aktivt till att hålla nere arbetslösheten och främjar småföretagsamheten på hemmaplan”

Mer läsning

Annons