Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Leverantörer hotar hoppa av i protest

De lokala matproducenterna avbryter sitt samarbete med Konsum Gävleborg i solidaritet med mjölkbönderna.
– Jag tar ner skylten om de inte backar, säger Anne Johansson på Bondenära.

Annons

Ingemar Sundberg från Storvik levererar lokalt ekologiskt kött till Konsum Gävleborg. Dessutom är han ekologisk mjölkbonde. För honom är saken klar. De får inte det ena utan det andra.

– Köper de inte min mjölk så känns det inte som att de ska få köpa mitt kött heller. Då finns ju alltid Ica, de har ingen lokal ekoköttproducent, säger han.

Det är vad du har att hota med?

– Ja man måste reagera. Köttet jag säljer är ursprungsmärkt. Det står mitt namn på förpackningen. Det känns inte bra att sälja det till Konsum om de gör så här, säger han.

Hans kött går, liksom många andra lokala matprodukter, via Bondenära till Konsum Gävleborgs butiker.

Trots att Konsum Gävleborg gått in som delägare i Bondenära konstaterar Anne Johansson att hon fortfarande är både vd och majoritetsägare. Och hon finner sig inte i att Konsum väjer bort de lokala böndernas mjölk.

– Är det så att de inte tar in all lokal mat, då kommer vi inte att leverera heller. Det har jag också förklarat för Anders Stake, säger hon.

Även Christer Ekdahl, som driver Järvsta Gårdsbutik och är huvudarrangör för Bondens Egen Marknad, har inlett ett samarbete med Konsum Gävleborg. Ett samarbete som han kan ställa in om Konsum inte ändrar sig.

– Det här gäller så mycket mer än bara mjölk. Jag vet inte om de begriper det. Djuruppfödare får sina kalvar från mjölkbönderna. Försvinner mjölkbönderna blir det inget kött. De säger själva att de värnar om det nära producerade, men man kan finna att det inte ligger så mycket sanning i det, säger han.

Samtliga är övertygade om att Konsum Gävleborg måste backa.

– Jag tror de kommer ha ett möte om detta ganska snart, säger Christer Ekdahl.

Mer läsning

Annons