Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lönen redan slut? Så här klarar du dig

/
  • Plånboken gapar tom. En tjuga är inte mycket att jubla över när det är två veckor till löning och det kurrar i magen. Ingen utelunch i dag alltså. Det får bli en titt i kylen.
  • Nudlar, ajvar relish och yoghurt? Förhoppningsvis har du något annat gott att komplettera med i frysen...
  • Nu ska vi se vad som döljer sig längst in...
  • ...ser man på! Ett paket kräftor från 06 och en isglass!
  • Saken är klar. Det blev en utsökt matlåda på ”vad köket har att erbjuda” som det stod på skolmatsedeln.

För mycket månad kvar i slutet av decemberlönen.
I år igen.
Här är tipsen för alla som aldrig lär sig att hålla i pengarna under jul- och nyårshelgerna.

Annons

Visst är det ett välbekant bekymmer? Det är så kul att köpa julklappar så det får gärna bli några fler än vad det var tänkt. Och sedan är det ju aldrig fel med något riktigt gott att äta på nyårsafton. För att inte tala om vad alla resor till släkt och vänner har kostat.

Nu står man där med baksmällan i form av ett stort hål i plånboken och en kreditkortsfaktura som inte får plats på en A4-sida. Samtidigt som kvartalsfakturorna på el, hyra och återbetalning av studielån börjar trilla in så smått.

Nu krävs krafttag. Och svångrem. Här är några råd på vägen.

Maten

Börja med en skåprensning. Vad finns hemma? I skafferi och frys gömmer det sig säkert mat du hade glömt. (Passa på att frosta av frysen nu när det är kallt ute och se vad du hittar längst in). Flera receptsajter på nätet, till exempel Tasteline, har en funktion där du fyller i vilka råvaror du har och får receptförslag utifrån det.

Gör storkok, ta med matlåda. Att äta medhavd mat sparar ofta upp till 40 kronor per dag jämfört med att äta ute. Det kanske inte låter så mycket, men på en månad blir det 800 kronor!

Fynda i mataffären. Julskinkan säljs ut jättebilligt. Morötter, lök, kålrot och palsternacka är billigt och blir en suverän soppa. Ät linser, bönor och gryn. Baka eget bröd. Gå ihop med vänner och grannar och ät tillsammans någon dag per vecka. Det är både trevligt och billigt.

Överflödet

Den där tröjan som du inte använder. Barnens urvuxna overaller. Julklappen du inte ville ha. Den gamla soffgruppen. Sälj dem på Blocket, Lokus eller Tradera, eller slå dig ihop med grannarna och ordna spontanloppis.

Hälsan

Det är naturligtvis väldigt tråkigt att tänka på det, men den där godisbiten och trisslotten du unnar dig när du tankar bilen är egentligen en onödig utgift.

Att sluta röka kräver motivation, men det ger en dramatisk besparing. Att röka ett paket per dag kostar 1400 kronor i månaden. Att snusa två dosor i veckan drygt 300 kronor i månaden. Gå över till snus, eller sluta helt.

Skippa chipspåsen och smågodiset på fredagskvällen. Gör stavar av morötter med lite dipsås i stället.

Skippa krogen. Ta en vit månad.

Förutom besparingen är det bra för hälsan.

Fasta utgifter

Bankräntorna är väldigt låga just nu. Kanske är det dags att se över sina lån?

Har du den billigaste försäkringen på bilen och hemmet? Det billigaste telefonabonnemanget? Går det att spara pengar genom att använda mindre el? Stäng av TV:n och andra apparater helt i stället för att använda stand by-funktionen. Dra ur transformatorer och laddare när de inte används. Om du betalar för uppvärmningen, sänk temperaturen i rum du sällan vistas i med några grader. Det ger en långsiktig besparing.

Slutligen, planera för framtiden. Vi kan med hundra procents säkerhet slå fast att det blir jul även 2009. När du fått ordning på ekonomin, starta ett julkonto. Sätt in några hundralappar, kanske 200-300 kronor per månad, hela året. Gärna via automatisk överföring så märker du knappt att pengarna försvinner. På tio månader får du ihop 2000-3000 kronor att ha som extra julbuffert.

På det viset slipper du att upprepa samma elände nästa januari. Och det kanske vore den största vinsten av allt.

Mer läsning

Annons