Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nordea hjälpte kunder slippa skatt

Den svenska banken Nordea har hjälpt sina rikaste kunder att undvika skatt genom att erbjuda dem att skapa brevlådeföretag i skatteparadis.

Annons

Nordeas arbetsmetoder har avslöjats tack vare 11,5 miljoner läckta dokument som Uppdrag granskning tagit del av, rapporterar SVT Nyheter. De visar att banken med hjälp av en advokatbyrå hjälpt sina rikaste kunder att skapa så kallade brevlådeföretag i skatteparadis.

Till SVT säger Nordea att de sedan 2009 "tar ansvar".

– Vi hade ett litet antal förut. Nu är det ett mycket lågt antal av den här sortens strukturer, säger Thorben Sander, vd på Nordea Luxembourg, till Uppdrag Granskning.

– Jag önskar att vi hade tagit detta ansvar tidigare.

Många målvakter

Men enligt granskningen administrerar Nordea fortfarande 100 aktiva brevlådeföretag. Och många av deras ägare är så kallade målvakter utan ansvar för företaget.

De läckta dokumenten kommer från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama och släpptes först till tyska Süddeutsche Zeitung, men har via den internationella organisationen för grävande journalister (ICIJ) bearbetats av medier över hela världen.

Mossack Fonseca har genom att skapa komplexa strukturer med hjälp av brevlådeföretag hjälpt människor över hela världen att slippa undan skatt. Nordea har genom samarbetet med advokatbyrån kunnat skapa hundratals brevlådeföretag åt kunder.

"Ibland acceptabelt"

Nordeas presschef Magnus Nelin säger att det kan finnas vissa lägen där det kan vara acceptabelt med den här typen av offshore-bolag.

– Men det som vi säkerställde 2009 var att alla företag skulle följa de lagar och regler som finns, säger han till TT.

Enligt Nelin finns upplägget fortfarande för ett antal kunder.

– Det är några väldigt få kunder där det finns den här typen av bolag tidigare.

Däremot kan han inte gå in på i vilka lägen som det skulle vara acceptabelt med ett sådant upplägg.

Mer läsning

Annons