Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu hoppas vi på ett positivt 2009

Annons

På juldagen rullade familjebilen genom ett vintergnistrande Hälsingland. När vi passerade Kilafors stod det 9.45 på Statoils reklamstolpe. Det lägsta bensinpris jag har sett på tre år.

På julbordet hemma hos svärfar fanns tre sorters lokalproducerade korvar och hembakat knäckebröd gjort av lokalt stenmalet mjöl. I min julklapp låg två olika ostar. En ko-ost och en ädelost. Deras historia förtjänar lite extra utrymme här i spalten.

De är tillverkade av en granne till svärfar. ”Ostfabriken” har hon i det egna hemmet. Försäljningen sker via ett kylskåp som står uppställt ute vid landsvägen. Man tar det man vill ha och betalar det man ska. Något liknande har jag sett tidigare på två olika ställen. Dels i Skärså utanför Söderhamn där man säljer rökt fisk på detta vis, dels på gårdsbutiken i Järvsta som säljer ekologiska grönsaker.

Jag sitter hemma och skriver den här krönikan, och rummet är fyllt av julens dofter. Granen från Sala och hyacinterna från Sörby handelsträdgård gör sitt till. Apelsiner med nejlikor tryckta genom skalet gör doftsymfonin fullkomlig.

Det är inte mycket som har gått rätt de sista månaderna av 2008. Många har under hösten fått besked om att deras jobb är i fara. Alla som sparar i fonder och aktier har sett sina portföljer minska dramatiskt i värde. Orderingången för våra storföretag och därmed största arbetsgivare är ingen munter läsning. Som sagt, det har sett bättre ut.

Men det var lite grann hit jag ville komma med den sentimentala inledningen av den här texten. Det har i vissa avseenden vänt på mer än ett sätt. Inte nog med att ljuset så smått börjar komma tillbaka, även om det dröjer ytterligare några veckor innan vi märker av någon skillnad. Det finns även hopp för den lokala produktionen av livsmedel. Det finns små entreprenörer ute i stugorna som gör ett fantastiskt jobb. Som hoppas och tror. Som gör sitt bästa och lite till. Och som dessutom har kvar den kanske naiva men ack så välbehövliga tron på att vi innerst inne är ärliga.

Mitt eget lånebesked från banken var ett glatt besked. Ränta och amorteringar kostade 600 kronor mindre än vad de gjorde i november. Och bensinen fortsätter alltså att bli billigare. På något sätt ska vi nog lyckas fylla 2009 med ännu mer positiva tongångar. Det bör gå. Eller hur?

Slutligen en kort varning. Ring inte tillbaka till de där mobilnumren som börjar på +88 som har ringt upp era telefoner vid konstiga tider. Det kan kosta hundratals kronor!

Ett riktigt gott nytt år till er alla. Och ett särskilt tack till konsumentpanelen och alla läsare som ringer och skriver med frågor, tankar och beröm. Vi ses nästa år!

Mer läsning

Annons