Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny design - mindre choklad

/

Annons

Säljer som smör brukar man säga när affärerna går bra. En annan variant är att sälja något som smör. Alltså låtsas att man säljer smör. Det gör Bergmans pepparkakor i Ljusdal som marknadsför ”smörbakade pepparkakor” som inte innehåller minsta lilla gnutta smör. I stället innehåller kakorna en matfettsblandning med i tur och ordning vegetabilisk olja, salt, emulgeringsmedel, arom och färgämne.

”Smör innehåller inte något av de uppräknade ämnena, mer än möjligen salt” konstaterar en besviken konsument som anmält Bergmans till Konsumentombudsmannen för vilseledande marknadsföring.

Jag hade nöjet att få vara med och prata om konsumentfrågor i radion i torsdags tillsammans med Anna Mähler från Konsument Gästrikland. Hon tog upp problemet med lågenergilampor som riskerar att gå sönder och sprida farligt kvicksilver i våra hem. Det tyckte jag var så viktigt att jag skriver lite mer om det härintill.

Jag har fått flera samtal om det där med margarin och lättmjölk i skolmatsalen som jag skrev om förra veckan. Det verkar finnas ett utbrett missnöje med framförallt margarinet.

På min sons förskola har vi föräldrar bestämt att det bara ska serveras Bregott och ekologisk mjölk. Det är fördelen med att vara engagerad i ett föräldrakooperativ. Man har inflytande över barnens vardag.

Ni andra får tyvärr lita på att Sodexo, vars recept är så hemliga att de inte vågar släppa in GD i sitt kök, inte förgiftar era barn eller äldre anhöriga.

Tommy Wickman i Gävle ringde och konstaterade att hans favoritgodis Tarragona och Guldnougat hade blivit 28 procent mindre. Ni kanske också har reagerat på att de där ”tag fyra för 20 kronor”-godisbitarna i kassan krympt väsentligt. Från 64 till 50 gram närmare bestämt. ”Ny design och ny form” basunerar Cloetta ut på sin hemsida.

En fjärdedel mindre för samma pris skulle det också ha kunnat stå. Jag har ringt flera personer på Cloetta för att få en kommentar. Ingen har svarat.

Men så vitt jag förstår är det i alla fall inte förbjudet att minska innehållet i en förpackning utan att skriva något om det. Även om man kan tycka att det är lite futtigt.

Mer läsning

Annons