Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nybörjarna gick lös på stjärtar och klor

/
  • Stina och Nils ger tummen upp för kräftkalaset.
  • Pandalus 50 festkräftor, Pris/kg: 74:50 kr, Antal kräftor: 50 st, Utseende: Mörkröda, väldigt små och konstigt bruna inuti. Konsistens: Mjuk och mjölig i klona. Panelens kommentar: Smakar gott med en fyllig smak men färgen drar ner betyget. Betyg: 3
  • Kapten Royals kinesiska jumbokräftor, Pris/kg: 69 kr, Antal kräftor: 16-22 st, Utseende: Små och gulliga kräftor. Konsistens: Bra med stora klor Panelens kommentar: Bra med sälta som ger en mustig smak av hav och skaldjur. Betyg: 5
  • Alfocans spanska jumbokräftor, Pris/kg: 99 kr, Antal kräftor: 16-22 st, Utseende: Härlig röd färg. Konsistens: Alldeles för rinnig, men lagom storlek på kräftorna. Panelens kommentar: God men köttet hade en seg gummismak. En i panelen tyckte att den smakade lake, på ett dåligt sätt. Betyg: 3
  • ICA:s kinesiska jumbokräftor, Pris/kg: 89 kr, Antal kräftor: 17-22 st, Utseende: Små och snygga kräftor men med väldigt brunt innan­mäte. Konsistens: Bra knaprig konsistens Panelens kommentar: Smaklös men åsikten skiljer inom panelen om man gillar tuggmotståndet eller om man tycker köttet är för segt. Betyg: 3
  • Pandalus Kräftkungens special, Pris/kg: 119 kr, Antal kräftor: 18-20 st, Utseende: Små klor. Konsistens: Bra och väldigt hanterbar. Panelens kommentar: Tilltaget med stjärtarna separat gillas men alldeles för lite sälta. Betyg: 2

Så var det äntligen dags för årets kräftsäsong med papphattar, servetter och nubbe som lyser upp i ­augustimörkret. Gefle Dagblad samlade ihop ett gäng oerfarna kräftätare för att prova på den årliga svenska traditionen och ge betyg åt fem olika kräftsorter.

Annons

Ja, för vissa är det med stor glädje som kräftsäsongen är igång med mysig fest i någons trädgård. Medan andra gärna slipper denna sörjiga tillställning.

GD:s testpanel, bestående av sommarvikarierna Stina Loman, Sophie Lindström, Frida Olsson och Jenny Rydberg samt Mitt Gävle-reportern Nils Palmeby, har liten erfarenhet från kräftfester och alla är inte imponerade.

– Jag tycker att det är överskattat. Det är bökigt att äta och så är det väldigt lite mat för mycket jobb, säger Stina Loman

– Ja, man känner sig som en vinnare när man fått i sig det. Det är helt tvärtemot snabbmatssamhället. Det handlar mycket om själva upplevelsen, säger Frida Olsson.

Men andra delar av panelen är mer positivt inställda till att kräftsäsongen är i gång.

– Det är ett bra sätt att avsluta sommaren på, tycker Sophie Lindström.

– Jag tycker det är en trevlig svensk tradition, men det är viktigt att tänka på hur kräftorna blir behandlade, säger Nils Palmeby.

Av de fem sorter av färdigpaketerade kräftor som valts ut för att testas av panelen blev också den billigaste, Kapten Royals, deras favorit.

Pandalus Kräftkungens special utmärker sig med att de valt att lägga till ett gäng kräftstjärtar separat i förpackningen. En innovation som uppskattas av gänget.

– Det är bra för den som är stressad och hungrig, säger Frida.

Mer läsning

Annons