Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På Drottningatan serveras frukost för alla smaker

/
  • - Jag brukar äta frukost hemma, men det blev så här i dag. Varför jag hamnade just här vet jag faktiskt inte, säger Johan Lingdén som fyller magen med en Egg McMuffinmeny på McDonalds. För 45 kronor får han kaffe, juice, toast och en McMuffin som är en slags frukostburgare med ägg, bacon och ost.
  • Baguette från Jättemackan och kaffe för 30 kronor. Eller bara en slät kopp kaffe för en femma. - Mackor säljer vi mest före klockan elva. Sedan är det lugnt, säger Akram Suleiman som driver kiosken i hörnet av Drottninggatan-Norra Kungsgatan.
  • Sett till antalet sålda smörgåsar är Pressbyrån på centralen den överlägsna vinnaren i GD:s frukostinventering. Strategiskt läge för stressade pendlare att hämta upp lite frukost är självklart förklaringen. Dessutom öppnar man tidigare än någon av konkurrenterna. Redan klockan 06.
  • - Det här är egentligen inte frukost. Det är fika. Lars Klippmark är en av de många lärare i Gävle som varslats om uppsägning. Halv åtta på morgonen tog han en kopp kaffe och en bulle på centralen innan det var dags att gå på ett så kallat omplaceringsmöte på fredagsmorgonen. - Jag har jobbat som lärare i åtta och ett halvt år men räknar med att bli av med jobbet, säger han.
  • - Jag har medvetet inrett så att man kan sitta i grupper om fem-tio personer och ha morgonmöten, säger Ahmet Yilmaz på Wayne´s Coffee och visar runt i de nyrenoverade lokalerna. Större sällskap kan få en helt egen avdelning för sig själva. Han är övertygad om att det finns en marknad för frukostmöten för småföretag. - Ibland vill man ha något nytt. Frukost hemma har man ju ätit hela livet, säger han.
  • Det finns egentligen två huvudspår när det gäller frukost på stan. Antingen den snabba på vägen som man ta med sig i handen. Eller den där mysiga. Den som man unnar sig tillsammans med vänner eller kollegor. Sahflor´s erbjuder en liten buffé med müsli, olika pålägg, juice och kaffe.
  • En frukostklassiker som står sig är att köpa färskt bröd på Centralbageriet och ta med sig till jobbet.
  • Coffeehouse by George har serverat frukost i drygt tre år och tillhör därmed veteranerna i branschen längs Drottninggatan. Från klockan sju serveras macka, juice och kaffe för 50 kronor.
  • En rejäl baguette och två färdigbredda knäckebrödsmörgåsar från Pressbyrån blir både frukost och lunch för Patrik Jansson. Kaffet dricker han i bilen på väg till jobbet. Att döma av utbudet gör allt fler som honom och äter frukost på stan.
  • Time-butiken följer de erbjudanden som kedjan centralt bestämmer. Det innebär att man ibland säljer billiga frukostpaket, berättar Johannes Kigane.Men även i vanliga fall finns det baguetter, juice och kaffe att köpa för den morgonpigge. Från klockan 07.

Redan klockan 06 står frukostkunderna på kö i Pressbyrån på centralen.
Inom en timma öppnar ytterligare sju ställen som säljer frukost.
Vi har spanat in frukostrusningen på Drottninggatan. Gävles nya frukoststråk.

Annons

Trenden startade kanske med hantverkare som ville äta en ordentlig frukost i början av arbetsdagen.

Sedan tillkom stressade pendlare som gärna njöt den där extra kvarten i sängen och sköt fram frukosten till tågresan. I dag verkar det finnas hur mycket frukost som helst att köpa för den morgonpigge. Men hur ser det egentligen ut med kundunderlaget?

Det varierar oerhört mycket, kan vi konstatera efter en inventering av de totalt åtta serveringar och butiker som erbjuder frukost längs Drottninggatan.

Mattias Ivarsson på Pressbyrån inne på centralen uppskattar att han säljer 100 frukostpaket per dag. I någon kombination av smörgås, kaffe, juice och tidning.

De flesta kunderna ska naturligtvis åka med morgontåget och äter ombord.

De som rör sig åt andra hållet, kommer med tåg till Gävle, är ofta stressade och passerar Drottninggatan utan stopp.

– Tio minuter i åtta ser vi en stor rusning som passerar utanför, säger Ann Florén på Sahflor’s skafferi.

Här sitter ett sällskap på fyra personer när GD tittar in. Gästantalet kan variera från ingen alls till fullsatt olika dagar.

– Vi är ändå här och jobbar, så då kan vi ju lika gärna ha öppet, resonerar Ann Florén.

Frukostdominanten bland kioskerna är helt klart smörgåsar från företaget jättemackan.

De finns nästan överallt.

På Pressbyrån, Time och kiosken på hörnet mellan Drottninggatan och Norra Kungsgatan bland annat. Här kostar macka och dryck (kaffe eller läsk) 30 kronor.

– Försäljningen ökar faktiskt. Vi säljer nog 20-30 stycken om dagen. Det gäller att ta hem lagom många för vi har ingen returrätt på dem.

– Mest är det ungdomar som köper, säger ägaren Akram Suleiman.

Nästan granne med hans kiosk ligger Pressbyrån. Här träffar vi Patrik Jansson som förser sig med baguette, knäckebröd och kaffe.

– Det blir så ibland. Att jag väljer att ligga och dra mig en kvart extra. Då blir det oftast frukost här, säger han.

Johan Hollstadt som står bakom disken medger att han är likadan.

– Jag sover hellre en kvart extra än går upp och kokar havregrynsgröt. Min frukost blir en Cola Light. Det är väl ännu sämre, medger han.

Nazmiye Kazan på Coffeehouse by George börjar tidigt eftersom hon bakar brödet själv.

Därför kan hon lika gärna ha öppet, resonerar hon. Från klockan sju är gästerna välkomna.

Just i dag är det ingen rusning.

– Det där varierar. Först kommer det folk klockan sju som ska resa. Sen är det lugnt till åtta. På sommaren kommer det en annan grupp, de som är uppe och promenerar först och sedan äter frukost, säger hon.

Ahmet Yilmaz som nyligen har öppnat ännu en Wayne’s Coffee i före detta Hårskolan/Gavlegårdarnas butik mitt emot Nians mattorg satsar på en annan kundgrupp.

– Småföretag. Det är en jättebra grej för dem att starta dagen med ett planeringsmöte över en frukost. Jag ska börja marknadsföra det inom kort, säger han.

Men naturligtvis är även vanliga frukostgäster välkomna att komma in och äta något av frukostmenyerna.

– Jag har jobbat fem år i Stockholm och där är det stort med frukost. Jag tror att det kommer här också. Gävle är inte så litet. Det borde fungera, säger Ahmet Yilmaz.

 

Mer läsning

Annons