Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prisfesten blev kortvarig

/
  • Den billiga bensin vi kunde glädjas åt under mellandagarna är ett minne blott. Hittills i år har en liter 95-oktanig bensin blivit 80 öre dyrare. Men elpriserna fortsätter troligen att vara låga ett tag till.

Gaskris och Gazakrig orsakar högre energipriser och dyrare bensin.
Men Gävle Energis kunder med rörligt elpris kan sitta lugnt i båten, menar Jan Strömbergsson, krafthandlare på Skellefteå kraft.

Annons

När Ukraina och Ryssland bråkar om sina gasledningar får det effekter på energipriset i hela Europa. Och kriget i Gaza driver upp oljepriserna.

Just nu är en kilowattimme el mycket billigare än den var i höstas, trots kylan. Det finns flera orsaker till det, förklarar Jan Strömbergsson.

Eftersom Gävle Energi samarbetar med Skellefteå Kraft är det han som köper in den el vi förbrukar.

– Mycket av den energiintensiva tunga industrin drar ned på grund av lågkonjunkturen, säger han.

Därmed finns det enkelt uttryckt mer el över till privatkunderna. Den el som produceras i Norden och Finland räcker för tillfället för att täcka det inhemska behovet.

Därmed påverkar inte gaspriserna de svenska energipriserna.

Enligt Jan Strömbergsson är det snarare lägre än högre elpriser att vänta den närmsta tiden. Så den som har ett tillsvidareavtal kan vänta lite till med att binda.

– Om kärnkraften går. Det måste man alltid lägga till i sådana här sammanhang, säger han.

Ett driftstopp på något kraftverk innebär ökat importbehov.

I första hand är det då kolkondenskraft från Danmark och Finland vi köper in. Även där spår Jan Strömbergsson lägre priser den kommande tiden.

– Man tittar på terminspriserna på kol och utsläppsrätter, och så räknar man bakvägen och kommer nog ganska nära, säger han.

Vi behöver alltså inte vara så bekymrade för energipriserna just nu?

– Nej, egentligen inte. Gaspriset har väldigt lite påverkan på den svenska marknaden. Såvida vi inte behöver importera. Då hamnar vi på de tyska priserna och de är väldigt höga.

Jan Strömbergssons råd är att vänta lite till, och sedan binda sitt elpris. Mycket lägre kommer det nog inte att bli.

– Om några år har vi förhoppningsvis en högkonjunktur igen, och då sticker priserna, säger han.

I går höjde de ledande bensinbolagen åter bensinpriset efter den rekordlåga perioden under julhelgen. Riktpriset för en liter 95-oktanig bensin blev i går 10,59 kronor. Det innebär en prishöjning med 80 öre sedan årsskiftet.

Endast en del av höjningen beror på den nya skatt som infördes vid årsskiftet, resten beror på stigande världsmarknadspriser på olja. De i sin tur beror i stor utsträckning på konflikten i Mellanöstern.

Mer läsning

Annons