Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Saft bakom fetma hos barn

Saft gör barn feta och ökar risken för diabetes.
Den slutsatsen dras i en ny doktorsavhandling från Linköpings Universitet.

Annons

Doktoranden Karina Huus har använt material från ABIS, ”Alla barn i sydöstra Sverige”. En studie som omfattar alla barn födda 1 oktober 1997 till i oktober 1999.

Hennes slutsats i jakten på orsaker till övervikt och förstadiet till diabetes typ 1 hos barnen är att den enda gemensamma nämnaren är saft.

”Saft var det enda livsmedel som enskilt hade ett samband med utveckling av övervikt och fetma vid 5 år” skriver hon i avhandlingens sammanfattning.

Barn som äter gröt verkar ha större chanser att undvika övervikt och fetma i femårsåldern, liksom barn med utbildade föräldrar.

Däremot ser Karina Huus inga tecken på att barn till ensamstående föräldrar är överviktiga i större utsträckning än barn som lever med båda föräldrarna.

Bland barnen som deltog i studien var 12,9 procent överviktiga vid 5 års ålder och 2,5 procent var feta. Om de ammade länge eller fick mjölkersättning tidigt spelade enligt studien ingen roll för vilken vikt de hade som femåringar.

Mer läsning

Annons