Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skobutik anmäld till KO

/
  • Skon blev dyrare innan den hamnade på rea. Åtminstone är det så en Gävlekvinna misstänker att det gått till på Wedins skor. Hon har gjort en KO-anmälan mot butiken som försvarar sig med att den gamla prislappen gäller i Norge, och att man räknat om priset till svenska kronor...
  • ...så har man inte gjort i Wedins-butiken i Valbo där den här bilden är tagen. Där visar en likadan prislapp det svenska priset som gällde före rean.

Wedins skor i Gävle har KO-anmälts för att ha höjt priserna på sina skor strax före den pågående rean.
– Det som stör mig som kund är att det är så utstuderat, säger anmälaren.
Omräkning av valuta, försvarar sig skokedjan.

Annons

Just nu skyltar Wedins på Drottninggatan med ”halva reapriset” på delar av sitt sortiment.

En Gävlekvinna köpte häromdagen ett par stövletter som var prismärkta 299 kronor. Hon betalade alltså hälften av det, 149,50 kronor.

Hon reagerade på att kassörskan tog bort den ursprungliga prislappen, samt att hon knappade in en varukod i stället för att använda streckkodsläsaren.

Därför gick kunden tillbaka till hyllan och tittade på fler skor av samma slag. Och började då, sedan hon lyft lite på en prislapp, misstänka att allt inte stod rätt till.

Underst satt det en prislapp med 249 kronor, med beloppet överklistrat. Ovanpå den en rea-prislapp med 399 kronor. Först som tredje prislapp satt den med priset hon hade betalt, alltså 299 kronor.

”På Wedins verkar man avsiktligt och systematiskt ha fuskat med reapriser för att locka kunder. Det ursprungliga priset 249 kr är lägre än någon av de senare reapriserna 399 kr och 299 kr. Det ”roliga” är att om man hade betalat 50 procent av det ursprungliga priset skulle man ha fått skorna för 125 kr – alltså billigare än det så kallade halva reapriset.

I detta fall, i skoaffären, har man uppenbarligen varit kreativ i sin prismärkning för att locka och vilseleda kunderna”, skriver Gävlekvinnan i sin KO-anmälan.

Butikschefen Marie Nowitski hänvisar gärna frågan högre upp i Eurosko-kedjan som äger Wedins-butikerna.

Hennes förklaring till det som hänt är att den understa prislappen visar ett norskt pris, och att det i efterhand justerats uppåt till en svensk prisnivå.

Samma förklaring har Sverigechefen John Larsson när GD får tag på honom.

Men då borde det rimligtvis stå NOK på prislappen. Och inte Kr som det gör?

GD mejlar i detta skede bilden på prislappen till John Larsson.

Han ber att få återkomma eftersom han ”inte är så involverad i detaljerna” som han säger.

Nästa dag kommer ett mejl där han skriver att det han tidigare sagt stämmer. Att det är det norska priset på den understa prislappen.

”Jag nämnde för dig att det brukar stå pris i NOK men det gör det bara på de prislappar som är ämnade för bägge länderna. I detta fall är KR även en benämning som används i Norge.

Vi har på det norska priset lagt på valutaskillnaden samt tullavgifter och skatt mellan Eu-land och Icke Eu-land samt fraktkostnader. Därför är utpriset högre än det norska priset som står på lappen.

Vi är tacksamma för att kunden uppmärksammat problematiken med prislapparna och kommer omgående gå ut med information till alla våra butiker för att förhindra fler missförstånd. Är det andra kunder som har frågor kring detta är dom välkomna att höra av sig till vår kundtjänst så ska vi besvara dessa”, skriver John Larsson.

Mer läsning

Annons