Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sodexo ger lugnande besked om smittat kött

Grossisten Servera har inte sålt något dioxinsmittat irländskt fläskkött till Sodexo i Gävle.
Däremot har nio olika produkter med det giftiga köttet nått restaurangbranschen.

Annons

I helgen slog engelska och irländska livsmedelsmyndigheter larm om att fläskkött från Irland sedan den 1 september kan innehålla det cancerframkallande och fertilitetsstörande giftet dioxin. Flera ton av det misstänkta köttet har sålts till Sverige.

Mats Nilsson, inköpsdirektör på Sodexo, berättar att man jagar underleverantörer för att få mer information.

– I nuläget vet jag att leveranser från Findus och Sardus innehållit irländskt fläskkött. Dessa produkter har gått ut globalt. Om de även skickats till verksamheten i Gävle vet jag dock först i morgon, säger Mats Nilsson.

Findus och Dafgårds stoppade i går flera produkter som kan ha innehållit det misstänkta köttet. Även grossistjätten Servera, som bland annat har storköket i Gävle som kund, har stoppat nio olika varor.

– Men så vitt vi känner till så här långt har ingen av dem sålts till Sodexo i Gävle, säger Nils Bertilsson, inköpschef på Servera.

Han konstaterar däremot att man mycket väl kan ha ätit det dioxinsmittade köttet på någon restaurang i Gävle. Åtminstone fram till i går då produkterna alltså säljstoppades.

– Det rör sig om nio fläskrelaterade produkter. Fyllningar på pizzor, i smörgåsar och några baconprodukter, säger Nils Bertilsson.

Hur farligt är det då att få i sig dioxin?

I små doser inte särskilt farligt, lugnar Livsmedelsverket. Problemet är att gifterna stannar kvar i kroppen och anrikas under en livstid. Man samlar alltså på sig allt högre halter med tiden. Och är man gravid i ett inledande skede kan dioxinet skada fostret.

Exakt hur de irländska grisarna fått i sig dioxin är inte klarlagt, men misstanken riktas mot fodret.

Hittills i år har Sverige importerat 600 ton fläskkött från Irland.

Mer läsning

Annons