Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sodexo stänger dörren

Sodexo släpper inte in någon i storköket som lagar kommunens skolmat.
Företagets nya policy gör att matskandaler som den i Göteborg där pasta slevades upp från golvet inte kan avslöjas i Gävle.

Annons

Gefle Dagblad har flera gånger gjort reportage om storköket på Sätraåsen där nästan all mat till kommunens skolor och äldreboenden lagas. Senast bevakade vi ett ”öppet hus” dit pensionärer från kommunens äldreboenden var inbjudna för att få se hur deras mat blev till.

Men när GD kontaktade företaget för att göra ett reportage ”från gryta till tallrik” var det tvärstopp. Tidningen eller övrig allmänhet är inte längre välkommen in i köket.

– Det är en policy vi har, säger Susanne Öberg, platschef på Sodexo.

Hur länge har ni haft den?

– Det vet jag inte men så är det i alla fall.

För två veckor sedan tvingades Älvsborgs stadsdelsnämnd i Göteborg att omedelbart avbryta allt samarbete med Lundby storkök sedan Göteborgs-Posten avslöjat att personalen slevat upp pasta från golvet och skickat ut till skolrestaurangerna. Händelsen filmades i smyg av Kevin Kryle, en chaufför som vände sig till tidningen med sin mobilfilm.

I Sodexo och Gävles fall skickade företaget i somras ut gammal mat till Högbergsskolan i Tierp.

Mottagningspersonalen reagerade på att en potatisgratäng var varmare än tillåtna åtta grader när den anlände. De skickade maten i retur. Bara för att få tillbaka samma mat en gång till tre dagar senare.

Då skyllde Sodexo på ”misstag av en enskild”.

Den som vill ha insyn i Sodexos matlagning får vända sig till skolornas mottagningskök där maten värms upp innan den serveras. Dit är tidningen välkommen även med de nya reglerna, enligt Susanne Öberg. Men till köket är det tillträde förbjudet. Efter att ha funderat en dag erbjuder hon GD att fotografera köket genom ett fönster.

– Det beror på livsmedelssäkerhet och företagshemligheter, säger hon.

Vi har gjort reportage hos många livsmedelsproducenter med höga hygienkrav, iförda skyddskläder och hårnät. De har inte haft några problem att ta emot oss?

– Vi gör inte det, säger Susanne Öberg.

Du förstår att det framstår som att ni har något att dölja?

– Det tycker jag inte. Det har med livsmedelssäkerhet att göra.

I december förlängde Gävle kommun kontraktet med Sodexo i ytterligare tre år.

– Jag har inte ens funderat på om vi hade med något om öppenhet på det sättet i upphandlingen. Men rent generellt kan man väl tycka att det ska väl inte behöva vara hemligt vad de gör där, säger Carina Blank, kommunalråd och kommunstyrelseordförande som beslutade om Sodexos förlängda kontrakt.

Mer läsning

Annons