Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solkrämer för barn stoppas

/
  • Bamse och hans vänner på förpackningen är en tydlig signal om att produkten vänder sig till barn. Men både Bamse-krämen och ACO:s barnsolkräm till höger stoppas nu av Läkemedelsverket. Däremot är Eucerin helt okej att använda. Den innehåller inte zinkoxid.

Solkrämer för barn innehåller zinkoxid, trots att ämnet är förbjudet som solskyddsmedel i Sverige.
Totalt stoppar nu Läkemedelsverket ett tjugotal produkter som finns på marknanden.

Annons

Krämer som skyddar mot solens skadliga strålar är mer eller mindre nödvändigt för alla som inte har en rejäl grundsolbränna eller tålig hud. Särskilt viktigt är det att skydda små barn för solens strålar.

Därför är det extra anmärkningsvärt att flera solkrämer som marknadsförs för barn, med kända seriefigurer på flaskan, innehåller ämnen som inte är tillåtna.

Förbudet mot zinkoxid beror på att ”den vetenskapliga kommitté inom EU som bedömer vilka ämnen som är lämpliga att använda som UV-filter, ännu inte gjort någon slutlig bedömning av om zinkoxid är oskadligt att använda i syfte att skydda huden mot UV-strålning”, skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Verket har kontaktat de tio företag som säljer krämer med zinkoxid och kräver nu att försäljningen stoppas.

Vad ska man göra om man har en sån här kräm hemma?

– Ja, vi måste råda till att använda andra produkter än de här, säger Monica Tammela på Läkemedelsverkets enhet för kosmetika.

Vad är det som är farligt med dem?

– Det man diskuterar är om zinkoxiden i krämerna är i så små partiklar att de riskerar att tränga in i huden, säger Monica Tammela.

Hon betonar att det är exakt de krämer som finns på listan som berörs. Alltså inte alla krämer av samma märke.

Hon råder att ställa undan flaskorna med de berörda produkterna tills frågan är ordentligt utredd. Alternativt lämna in den på närmaste apotek om bäst före-datumet börjar närma sig.

Mer läsning

Annons