Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför ”arom”i kakaon, Fazer?

Annons

Jag har blivit så yrkesskadad att jag läser på innehållsförteckningen till nästan allt jag äter. Sedan jag läst Mats-Eric Nilssons böcker har jag dessutom börjat tillämpa hans metod att först fundera ut vad jag själv skulle ha använt för ingredienser om jag hade lagat samma mat hemma.

På det viset blir det riktigt spännande att vända på förpackningen och se facit!

Pesto har gjort mig besviken. Gör man egen pesto, vilket jag rekommenderar alla att prova eftersom det är helt fantastiskt gott, är det basilika, olja, vitlök, ost och nötter, salt och peppar. Inget mer. I de flesta burkarna på butikshyllan är det tio ingredienser till. Bland annat potatis i ganska stor mängd.

Trist.

Sedan finns det varor som är så självklara att man inte behöver titta efter eftersom de bara innehåller en enda sak. Som kakao. Trodde jag.

Ögonkakao från Fazer är väl det kanske vanligaste märket på marknaden. Paketet borde rimligtvis inte innehålla något annat än just kakao. Men det gör det. Ögonkakao innehåller ”arom”. Av vilket slag har jag försökt få reda på av Fazer. Men jag har inte fått något svar.

Hur var det nu det stod i livsmedelsverkets regler? ”För att en tillsats ska godkännas måste den vara nödvändig för livsmedlets hantering eller av värde för konsumenten”.

Jag tror att Fazer har tänjt lite grann på den regeln.

Men de är som bekant inte ensamma.

I dag ägnar jag konsumentsidan åt en bok. Det är inte en recension för såna kan jag inte skriva. Men jag hoppas hur som helst att det jag skriver ska locka till läsning. Av boken alltså.

Den är bra.

Mer läsning

Annons