Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visst säljer Scan mer än burgare

Annons

Det enda negativa samtal jag fått sedan jag startade en artikelserie om mat förra veckan kom från en kvinna inom livsmedelsbranschen som tyckte att jag ”gjorde ner Scan”. Hon tyckte att jag borde berätta att Scan även har andra produkter än de snabb-burgare jag kritiserade. Så nu berättar jag det. Scan, Sveriges i särklass största köttföretag, säljer mer än en produkt.

En stor produkt hos Scan just nu är julskinka. En produkt som företaget systematiskt fördärvat sedan det via EU-regler blev fritt fram att stoppa dem fulla av vatten, stabiliseringsmedel och smakförstärkare. Nu, när kunderna kräver äkta mat, slår sig Scan för bröstet och skickar ut pressmeddelande om att man delvis tänker sluta fuska med maten. Visst är det underhållande!

Något man däremot tänker fortsätta fuska med är det där med ekologisk märkning. Som jag berättade i krönikan för några veckor sedan har Scan slutat att använda Krav-märket. I stället heter skinkan Scan ekologisk. Att inte använda Krav-certifieringen gör det fritt fram att fösa på grisarna med elchock-käppar i slakteriet och att tvinga grisarna att stanna inomhus. Bland annat. Visst är det smart! Vi måste alltså lära oss att det är VÄLDIGT stor skillnad på ekologiskt på EU:s vis och Krav-godkänt. Vem sa att det var enkelt att vara konsument? Jag tycker att det är tillräckligt svårt för mig, som har det som yrke, att hålla reda på allt det här.

Och så några rader om Posten. Om vi vanliga människor gör fel på jobbet får vi oftast stå för det. En hantverkare som gör fel har det riktigt tufft. En kock som lagar mat folk blir sjuka av har det inte så roligt han heller. Men om du jobbar på Posten och skickar en avi till helt fel människa händer ingenting. Inte ett smack. Det är bara att ta en kopp kaffe och jobba vidare.

Läs hur det gick för Wei Wei Yu här intill. Hon är inte särskilt nöjd med Posten.

Mer läsning

Annons