Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig ned för tjänsteföretag

Annons

Tjänstesektorns produktion dök oväntat djupt under fjärde kvartalet i fjol och ligger kvar på en låg nivå under första kvartalet i år.
Om de dystra utsikterna besannas kan tillväxten för helåret 2008 i tjänstesektorn närmast ha utraderats, skriver arbetsgivarorganisationen Almega i en ny prognos.
”Då tjänstesektorn står för nära 44 procent av BNP och industriproduktionen har fallit som en sten, kan BNP-siffran för 2008 bli en rysare när den offentliggörs”, skriver Lena Hagman, chefekonom på Almega i rapporten.
Almegas siffror tyder på att sysselsättningen i tjänstesektorn kommer att falla i år jämfört med 2008.
”Konjunktursvackan verkar bli mer utdragen än vad vi tidigare räknat med. Därmed kan vi vänta oss en kraftigare neddragning av antalet sysselsatta inom tjänstesektorn i år än vad vi tidigare trott”, skriver Hagman.
Tjänsteindikatorn visar att tillväxten under första kvartalet faller kraftigt i så gott som samtliga delbranscher som ingår i indikatorn. Produktionsbortfallet är det största sedan den djupa lågkonjunkturen i början på 1990-talet.
Allt färre tjänsteföretag planerar att höja sina priser. Det kan sannolikt främst förklaras av den svagare efterfrågan, men också med ett ökat konkurrenstryck, skriver Almega.

Mer läsning

Annons