Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver skadestånd för sparkad lokförare

GÄVLE En lokförare från Gävle avskedades efter en tågolycka på Avesta/Krylbo station i somras. Nu kräver facket skadestånd av arbetsgivaren Green Cargo samt att att arbetsdomstolen ogiltigförklara avskedandet.

Annons
- Vi tycker helt enkelt att det inte finns giltiga skäl till avskedandet, säger Stig Hedlund, sekreterare i SLFF, Svensk Lokförarförening.
Olyckan berodde på att bromsarna på tåget inte fungerade. Tåget kolliderade på stationen med ett annat tåg i en hastighet av 35 kilometer i timmen och de materiella skadorna blev omfattande. Lokföraren i det stillastående tåget hann kasta sig ur hytten innan kollisionen.
Enligt Green Cargo hade olyckan kunnat undvikas om lokföraren följt de givna rutinerna och kontrollerat bromsarnas funktion efter ett stopp vid stationen före Avesta/Krylbo.
Enligt företagets utredning stängde mannen troligen en ventil i bromssystemet i samband med en omlastning men glömde sedan att öppna den igen. Det hade han själv upptäckt om instruktionerna hade följts och därmed finns det enligt Green Cargo giltiga skäl att avskeda mannen från hans tjänst.
SLFF anser att det finns förmildrande omständigheter. Just den här sommardagen var det upp till 30 grader varmt i luften och klimatanläggningen i loket var ur funktion. Det innebar att lokföraren hade jobbat i extrem värme under lång tid.
Dessutom visade företagets egen utredning att liknande tillbud inträffat vid flera tillfällen under det senaste året utan att de ansvariga lokförarna förlorat sina arbeten.
Lokföraren hade tidigare skött sitt arbete prickfritt i elva år.
SLFF kräver ett allmänt skadestånd på 90 000 kronor och begär dessutom att mannen ska återanställas tills tvisten har avgjorts.

Sven-Olof Ekman
026-15 96 42
svenolof.ekman@gd.se

Mer läsning

Annons