Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krävs på sin pappas skuld

/
  • Anders Hullander fick ta ledigt från jobbet för att försöka få rätsida på vad Skatteverket egentligen vill. Men någon bra förklaring fick han inte.

Anders Hullanders pappa dog i april i år och efterlämnade en skuld till Skatteverket på drygt 700 kronor. Trots att verket tidigt fick bouppteckningen som visar att det inte finns några pengar att driva in fick Anders Hullander ett kravbrev för några veckor sedan, nu med hot om indrivning.

Annons

Bouppteckningen efter dödsfallet lämnades in till Skatteverket redan i maj, så uppgifterna var väl kända hos myndigheten. Anders Hullander försökte också själv redan tidigt i höstas ta tag i frågan om skatteskulden. Då gick han till Skatteverkets kontor i Gävle och undrade hur han skulle göra.

– Jag ville inte att det skulle bli något krångel, säger Anders Hullander.

Men krångel blev det. Vid besöket på Skatteverket fick han beskedet att det inte fanns något att göra. Han frågade om han själv skulle ta kontakt med kronofogden för att den vägen få slut på historien men fick höra att det inte var någon idé.

För två veckor sedan kom brevet från Skatteverket, som krävde dödsboet på 771 kronor. Om summan inte betalades skulle ärendet gå till indrivning. Brevet blev bara en obehaglig påminnelse om pappans bortgång, och Anders Hullander försökte få kontakt med någon på Skatteverket för att få hjälp. Han prövade alla telefonnummer som fanns tillgängliga.

– Jag satt i tre dagar i telefon innan jag fick prata med någon.

I går fick han ta ledigt från jobbet för att träffa en handläggare på Skatteverket i Gävle. Förklaringen han fick var att Skatteverket följt sina rutiner, trots att ett dödsbo utan tillgångar krävts på 700 kronor för en obetald skatteskuld, och trots att bouppteckningen som visar att det inte finns några pengar att driva in har funnits tillgänglig på Skatteverket sedan i maj. Datarutinerna fungerar så, fick han veta.

– Jag köper inte det. Någon måste ju programmera datorerna också, säger Anders Hullander.

Han fick ett löfte om att Skatteverket skulle försöka stoppa ärendet, men inga garantier. Det kunde komma ett nytt kravbrev, den här gången från kronofogden.

– Det är dåligt jobbat, tycker jag.

Anders Hullander är mest irriterad på att Skatteverket inte visat någon större vilja att hjälpa till, och han är väl medveten om att han själv inte är betalningsskyldig. Även om hela situationen känns obehaglig, är han mer orolig för vad andra kan råka ut för, om det är här är de normala rutinerna.

– Tänk om samma sak händer en äldre människa som inte vågar bråka. De kanske betalar in beloppet fast de inte behöver, bara för att slippa bekymmer.

Mer läsning

Annons