Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kronan rasar mot viktiga valutor

Den blågula kronan är rekordsvag gentemot flera valutor.
Sedan i somras har kronan tappat mer än 50 procent mot dollarn och 73 procent mot den japanska yenen.

Annons

– Investerare söker sig till säkra hamnar, det vill säga stora valutaområden, nu, konstaterar Karl-Johan Bergström, valutastrateg på Swedbank.
– Det gynnar den japanska yenen, den amerikanska dollarn och i viss mån euron.
Till förlorarna hör mindre valutor som den svenska kronan och den australiska dollarn. Utvecklingen är egentligen paradoxal eftersom det främst är bolånekrisen och arbetslösheten i USA som ligger bakom oron på finansmarknaden. I ett sådant läge kan man tycka att dollarn borde rasa, men i stället har kronan tappat mer än 50 procent gentemot dollarn sedan i somras. Som lägst handlades dollarn då för 5:90 kronor – på måndagen kostade en dollar 9:19 kronor.
– I ett läge när vi inte ser några egentliga tecken på en konjunkturvändning så missgynnas olika riskfyllda tillgångar och kronan är en sådan. Det gör att svensk ekonomi utvecklas sämre än i övriga eurozonen, säger Bergström.
TT: Så i kristider är det surt att vara en liten exportekonomi?
– Ja, och det var ja-sidans argument vid folkomröstningen om euron. Men det är först nu vi får känna på det.
Kronan har även tappat stort gentemot den japanska yenen. I augusti i fjol handlades den för 5:50 kronor, nu kostar den omkring 9:60 kronor – en fördyring med 73 procent.
Enligt måttet TCW-index (Total Competitiveness Weights), som mäter kronans värde gentemot våra 20 viktigaste handelsvalutor, har kronan aldrig varit så svag som nu. Ett högt värde på index betyder att kronan har försvagats. Under måndagen nådde TCW-index rekordhöga 154,86.

Mer läsning

Annons