Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kusten klar för satsning på fisket

Yrkesfiskarna i Gävleborgs län kan gå mot en ljusare framtid med mer självbestämmande.
I går fick de veta att Fiskeriverket godkänt ett nytt samarbetsprojekt som ska finansieras av EU.

Annons

Lars Berglund på producentorganisationen Gävle Fisk har länge jobbat för att yrkesfiskarna ska få mer inflytande. Nu har han och kollegorna kommit en bit på väg. I går fick de veta att Fiskeriverket och Jordbruksverket har utsett kustkommunerna i Gävleborgs län samt Älvkarleby och Tierp till ett så kallat fiskeområde.

– Jättekul, det här betyder att de tror på vår strategi, säger Karl Gullberg, Fiskekonsulent på länsstyrelsen, som hjälpt till med att utforma projektbeskrivningen.

Under det kommande halvåret ska fiskerinäringen i sex kommuner och två länsstyrelser tillsammans med intresseorganisationer som exempelvis Naturskyddsföreningen arbeta fram utvecklingsstrategier som ska främja fiskerinäringen, fisketurism och ett hållbart fiske.

– På sikt kommer det också innebära att vi själva får chans att påverka fisket i vår region. Vi kan själva få välja vilka fiskeregler som ska gälla och hur vi ska förvalta bestånden av till exempel sik och strömming i vår region, säger Karl Gullberg.

Han tror inte att ett självbestämmande skulle leda till utfiskning.

– Tvärtom! En stor satsning i det här projektet är en bättre beståndsuppföljning med ett mycket tätare samarbete med till exempel fiskeriforskarna i Älvkarleby. Vi vill veta hur det är med beståndet, säger han.

Mer läsning

Annons