Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinnorna ska lyfta tillväxten

/
  • Agneta Påhlin och Karin Svärd Hertel är båda egna företagare som jobbar med att uppmuntra fler  kvinnor att ta steget till att bli sin egen.

Fler kvinnor som startar företag behövs för att få fart på tillväxten i länet. Det är slutsatsen i ett projekt för att för att underlätta för kvinnliga entreprenörer.

– Jag tror att det blir positivt för näringslivsklimatet i hela regionen, säger Sven-Åke Thoresen, ordförande för Region Gävleborg.

Annons

Tillväxtverket och regionen har gemensamt finansierat projektet, i samarbete med Mellansvenska Handelskammaren och Företagarna. 100 kvinnliga företagare i länet och 100 personer som arbetar med företagsutveckling i någon form har träffats för att sammanfatta problem och lösningar för kvinnliga företagare.

Andelen kvinnor som driver företag är 23 procent i riket. I Gävleborg är siffran 20,7. Att kvinnornas andel inte är större kan mycket väl bero på att de bemöts på ett annat sätt än män när de vill starta nya företag. Jämställdheten har knappast slagit igenom till 100 procent, enligt Agneta Påhlin, projektledare och själv egen företagare.

– Jag får höra historier som är rent hårresande, säger hon.

Kvinnor osynliggörs fortfarande, de utsätts för härskartekniker och har enligt flera studier svårare att få låna kapital. Dessutom är de ofta engagerade i nya branscher som företagsrådgivare och andra aktörer kanske inte har så goda kunskaper om. Effekten är att många goda företagsidéer förblir oprövade.

Dessutom brottas kvinnliga, och säkert också manliga, företagare med andra hinder på vägen. Rädsla för att misslyckas och motvilja mot att ta och söka hjälp, omgivningens misstro mot den som tjänar pengar på sitt företagande är bromsklossar.

Nu går projektet vidare, och en av nycklarna för att öka andelen kvinnliga företagare är att stärka deras nätverk. Det finns organiserade nätverk i flera av länets kommuner och flera nya är på väg att bildas.

Med nuvarande förändringstakt dröjer det 133 år innan andelen kvinnliga och manliga företagare är lika stor. Så lång tid ska det inte behöva ta, enligt Företagarnas regionchef, Thomas Wanke.

– Vi måste få fler att våga leva sin dröm, att våga pröva sina idéer.

Mer läsning

Annons