Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låga guldpriser pressar återvinnare

Samtliga anställda på Gävle Elektronikåtervinning har sagts upp och hela verksamheten är nedläggningshotad.
Men chefen Hasse Persson har hoppet kvar.
– Jag hoppas att jag får ett positivt besked nästa vecka, säger han.

Annons

Gävle Elektronikåtervinning arbetar på uppdrag av El-Kretsen med att plocka isär elektroniska produkter, som datorer, tv-apparater och dammsugare, för återvinning.

Trots att elektroniken lyder under producentansvaret och i princip ska bekostas av konsumenterna har försäljningen av de utsorterade metallerna varit helt avgörande för Gävle Elektronikåtervinnings ekonomi. Men sedan i somras har råvarupriserna sjunkit kraftigt.

– Det stora problemet är guldpriset. Det finns guld i kretskorten, men priset har sjunkit katastrofalt, säger Hasse Persson.

I oktober blev problemet med sjunkande metallpriser uppenbart och i december sades hela personalen, inklusive Hasse Persson själv, upp. Nu hoppas Hasse Persson att han ska hitta någon som vill gå in och ta över verksamheten.

– Om vi får tag på någon kommer företaget att göras om till ett aktiebolag. Hittills har vi varit ett kooperativ, säger han.

Nästa vecka fortsätter också diskussionerna med El-Kretsen, det företag som näringslivet bildat för att samla in och återvinna elektriska och elektroniska produkter. El-Kretsens vd Jan-Olof Eriksson vill inte kommentera de förhandlingar som förs med Gävle Elektronikåtervinning.

Om Gävleföretaget inte kan räddas är El-Kretsen tvungen att hitta en annan entreprenör som kan återvinna elskrot från Gävle. Men de låga metallpriserna har blivit ett bekymmer för hela återvinningsindustrin. Om metallpriserna ligger kvar på nuvarande låga nivå kan El-Kretsen i stället tvingas höja den avgift på varan, som kunden i slutändan får betala.

I dag går cirka 100 kronor av priset på en TV-apparat till återvinningen.

– Men även om avgiften höjs är det inte säkert att det påverkar konsumentpriset. I dag har även tillverkare och försäljare problem, så det är mycket möjligt att det i stället slutar med minskade marginaler, säger Jan-Olof Eriksson.

Mer läsning

Annons