Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låga kostnader för hyresgäster i Älvkarleby

GÄSTRIKLAND/ÄLVKARLEBY Samtliga länets kommuner utom Ockelbo har billigare totalkostnad för avfall, vatten och avlopp, el och fjärrvärme än riksgenomsnittet.
Älvkarleby är till och med billigast av alla kommuner som har färre än 15 000 invånare.

Annons
Hyresgästföreningen har nu presenterat sin avgiftsstudie för 2003. Den så kallade "Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige". Det är den nionde rapporten i rad där de jämför kostnader för olika kommunala taxor som läggs på hyrorna för de som bor i hyreshus. De utgår från en standardfastighet med 15 lägenheter där förbrukningen av el, vatten och andra faktorer är bestämda.
Sedan jämför de med uppgifter som de olika kommunerna skickat in.

Förutom hyresgästföreningen ligger även SABO, HSB, Riksbyggen och Fastighetsägarna bakom rapporten, som har som syfte att väcka debatt om de olika taxorna i landets kommuner.
"Holgerssonrapporten" visar en stor skillnad mellan kommunerna, även inom vår region. Ockelbo ligger över riksgenomsnittet på samtliga områden medan Sandviken ligger lägre över hela fältet.
När det gäller VA-taxan (vatten och avlopp) ligger Gävle bland de lägsta i landet på sina 24 kronor per kvadratmeter, medan det kostar nästan 53 kronor i Hofors.

Fjärrvärmetaxan skiljer också mycket. Älvkarleby ligger med sina 82,62 kronor bland de lägsta i landet. Allra lägst bland de kommuner som har färre invånare än 15 000. Ockelbo ligger strax över riksgenomsnittet med sina 113 kronor per kvadratmeter i den fiktiva fastigheten.
Landets lägsta kostnader för avfall har Stockholm på fyra kronor. Högst ligger Tranemo på 28. När det gäller vatten och avlopp ligger Västerås lägst med 16 kronor och Tanum högst med hela 83. Elpriset är lägst i Luleå på 56 kronor per kvadratmeter medan Ydreborna betalar mest med 83. Fjärrvärmen är också billigast i Luleå med 72 kronor och dyrast i Kil med 285.
Överlag har kostnaderna ökat mellan 2002 och 2003. Framför allt på grund av ökade elkostnader.
GD lyckades i går inte nå någon ansvarig för undersökningen vid hyresgästföreningen för en kommentar.

Mer läsning

Annons