Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget drar in på privat sjukgymnastik

/
  • Utbudet av privat sjukgymnastik dras ned i västra Gästrikland. Det är synd om patienterna som får längre till behandling, tycker Tomas Ersson vid Ovansjö Rehab. Foto: Henric Lindsten

GÄVLE Den privata sjukgymnastiken i Gävleborg stramas åt nästa år. Flera sjukgymnaster har fått sina avtal med landstinget begränsade.
- Jag tycker synd om patienterna, det är de som drabbas, säger Tomas Ersson vid Ovansjö Rehab.

Annons
Landstinget i Gävleborg avsätter varje år drygt 30 miljoner kronor till privatdriven sjukgymnastik, kiropraktik och naprapati. I våras beslutade man att genomföra en tioprocentig neddragning inom det här området. Syftet var dels att spara pengar, dels att jämna ut de geografiska skillnader i utbud som finns i länet.
En upphandling har gjorts och resultatet blir för Gästriklands del att sex av 21 sjukgymnaster, två av tre naprapater och två av två kiropraktorer får mer begränsade avtal än tidigare eller i något fall förlorar avtalet helt. Flera av de berörda har fått rejäla neddragningar i ersättningen från landstinget.

- För mig handlar det om en halvering, säger sjukgymnasten Tomas Ersson som driver Ovansjö Rehab i Kungsgården.
Han har verkat som privat sjukgymnast sedan 1994. I hans företag arbetar i dag ytterligare två sjukgymnaster och en undersköterska. Nu tvingas han säga upp sina tre anställda och fortsätta på egen hand.
- Naturligtvis kommer jag inte att kunna ta emot lika många patienter hädanefter. Jag får försöka slussa vidare till andra sjukgymnaster, säger han.
Tomas Ersson säger att han tycker synd om de 6 500 personer som bor i Storvik-Ovansjöområdet som nu inte får samma tillgång till sjukgymnastik på hemmaplan längre.
- Jag är bybo och vill gärna att det ska finnas väl fungerande verksamhet ute i bygderna. Men det verkar tyvärr inte politikerna tycka, säger han.

På landstinget är man medveten om att neddragningen får negativa konsekvenser i form av till exempel längre väntetider.
- Det är klart att det kommer att märkas. Samtidigt ska man komma ihåg att neddragningarna görs i de områden som har mest av sådan här verksamhet i länet. Nu hamnar alla länsdelar på ungefär samma nivå, säger Olle Olsson på landstingets ledningskontor.
En utredning har visat att västra Gästrikland är relativt välförsett med sjukgymnastik jämfört med till exempel norra Hälsingland. Följaktligen är det i västra Gästrikland som avtalen med de privata sjukgymnasterna stramas åt mest.
Tilläggas kan att förändringarna endast berör de sjukgymnaster som har tidsbegränsade avtal med landstinget. I till exempel Gävle har det stora flertalet privata sjukgymnaster en äldre form av avtal som inte är tidsbegränsade och inte kan påverkas av landstinget.

Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons