Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget säljer sina svenska aktier

GÄVLE Landstinget i Gävleborg avbryter samarbetet med sin förvaltare av svenska aktier. Det blir billigare att köpa aktiefonder och sköta förvaltningen själv, anser ekonomidirektör Lars Gustafsson.

Annons
Landstingsstyrelsen har beslutat om en försäljning av landstingets svenska aktier. Värdet på dem är 135 miljoner kronor. Aktierna ingår i det kapital på 751 miljoner kronor som landstinget satt av för att klara framtida pensionsutbetalningar.

De svenska aktierna har sedan 2001 förvaltats av företaget Carlson Asset Management. Syftet med detta har varit att få en professionell hantering av aktieportföljen och en avkastning som är bättre än index. Under fjolåret motsvarade Carlson förväntningarna. Men i ett längre perspektiv är resultatet sämre. De senaste två åren har de svenska aktierna renderat landstinget en förlust på 22 miljoner kronor.
- Långsiktigt är det få förvaltare som slår index, säger Lars Gustafsson.

Genom att sälja aktierna och omplacera pengarna i svenska aktiefonder kan landstinget sköta förvaltningen själv. Det blir billigare än att anlita ett externt företag. Redan i dag har man den modellen när det gäller de utländska aktierna.
En annan fördel är att landstinget slipper de kortsiktiga förluster som köp och försäljning av enskilda aktier medför. Förlusterna har en direkt påverkan på landstingets resultat.

Björn Hanérus
026-15 96 34
bjorn.hanerus@gd.se

Mer läsning

Annons