Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång väntan på pengar

/
  • Nu går dagarna ut på att söka jobb. Det sista Sebastian Hedlund vill är att behöva flytta för att få ett jobb så nu funderar han på att börja läsa till polis.

När Sebastian Hedlund blev uppsagd från Ericsson i december ansökte han om alfakassa direkt.
Två och en halv månad senare har han fortfarande inte fått sin första utbetalning.
– Man blir knäckt, säger han.

Annons

I december blev Sebastian Hedlund, 24, uppsagd från sitt jobb som packare på Ericsson.

Dagen efter gick han raka vägen ner till Arbetsförmedlingen och skrev in sig. Han ordnade alla papper som skulle skickas in till alfakassan för att så snabbt som möjligt få ut sin ersättning.

I dag, två och en halv månad senare, väntar han fortfarande på sin första utbetalning.

– Jag bara går och väntar på pengar, säger han.

Han bor tillsammans med sin fru Suzan Hedlund i en lägenhet på Brynäs. En lägenhet som de började renovera för ungefär ett år sedan. Nu får de vänta med att avsluta renoveringen eftersom pengarna inte finns.

– Hela min lön går till att betala räkningar, jag jobbar bara 65 procent. Sen har vi inga pengar att leva på resten av månaden, säger Suzan Hedlund.

De är tacksamma över att ha varandra och andra närstående människor som stöttar. Men de tänker på alla dem som inte har samma skyddsnät eller kanske är ensamstående med barn.

– Alfakassan har ju ingen aning om hur min livssituation ser ut och det finns säkert många andra som är i samma situation som jag är, säger Sebastian Hedlund.

Han har både ringt och skickat e-post till Alfakassan och de har svarat att de har väldigt mycket att göra för tillfället och att många jobbar övertid för att hinna med alla ansökningar.

Sist Sebastian Hedlund pratade med dem varnade Alfakassan att det antagligen kommer att dröja en månad till innan någon utbetalning sker.

– Jag vet att jag skickade in min ansökan den 16 december, dagen efter jag blev uppsagd. Men när jag pratade med dem så påstår de att mina papper kom in den 16 januari. Jag tycker det låter väldigt konstigt, säger Sebastian Hedlund.

Ulf Björklund, pressansvarig på Alfakassan kan inte uttala sig i enskilda ärenden men tycker att två och en halv månad låter som lång tid.

– Vi jobbar inte med så gamla ärenden. Det här kan handla om ett missförstånd, till exempel att handlingarna inte har varit kompletta för det är först då vi kan ta ett beslut i ärendet, säger han.

Han berättar också att Alfakassan har haft problem med långa kötider eftersom inströmningen av ärenden har varit stor beroende på en eskalerande lågkonjunktur och många varsel.

– Vi har även gjort ett nödvänligt byte av vårt handläggningssystem för att kunna betala ut ersättningar.

– Vi beklagar självklart de långa kötiderna, vi vet att många drabbas, det ska inte vara så här.

Under januari jobbade personalen på Alfakassan 2 000 timmar övertid och de har anställt 30 extra personer för att minimera kötiden.

Mer läsning

Annons