Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarna kräver 10 000 mer i månaden

/
  • Karin Ahlgren lämnade över löneuppropet som kom från så gott som samtliga grund- och gymnasieskolor i Gävle. Både fristående och kommunala.
  • Agneta Forsberg och Karin Ahlgren föreslår att höja alla grundskole- och gymnasielärares löner med 10 000 kronor i månaden.

Lärarna har fått nog.

I går kväll lämnade de in ett upprop till Carina Blank med krav på ett lönelyft för hela kåren på 10 000 kronor.

På så sätt ska läraryrket bli mer attraktivt och suga upp de skarpaste eleverna.

Annons

Lärarnas Riksförbund vill ha löner som motsvarar andra utbildningar med likvärdig längd. Medianlönen för en svensk gymnasielärare ligger på 28 000 kronor.

– Om man frågar jurister, arkitekter, ekonomer eller läkare som har ungefär samma utbildningslängd är det många som funderat på att bli lärare. Men de valde bort läraryrket med förklaringen: ”Jag tjänar bättre i jobbet jag har nu”, säger Karin Ahlgren, ordförande i Lärarnas Riksförbund i Gävle.

I går kväll deltog hundratalet lärare i en manifestation på Rådhustorget. Löneuppropen samlades in och namnunderskrifter togs från förbipasserande. Dessa lämnades sedan till kommunstyrelsens ordförande Carina Blank.

– Jag förstår att vi sticker ut hakan med det här förslaget. Vi får ofta höra: ”ni tjänar ju bra jämfört med andra kommunala yrkesgrupper”. Men det är ingen adekvat jämförelse med den långa tid vi lagt ner på att utbilda oss, säger Karin Ahlgren.

Carina Blank kan inte lova någon löneförhöjning.

– Men det är rimligt att ställa sådana krav från ett fackförbunds sida.

Högskolan i Gävles ämneslärarutbildningar för elever i årskurs 7-9 omfattar fem ämnen och har 150 platser. Av dessa var det bara 14 platser som fylldes till höstens terminsstart. I ämnet matematik började ingen alls.

– När jag studerade till lärare på tidigt 80-tal var vi 27 sökande på varje plats på lärarutbildningen, säger Karin Ahlgren.

Därtill har betygsnivån hos de antagna på lärarprogrammen sjunkit.

– Läraren ska vara bäst i klassen eftersom vi är en av de viktigaste yrkesgrupperna. Om vi ska vara det välfärdsland vi utger oss för att vara måste vi höja vår utbildningsstandard. Vi halkar efter i utvecklingen och måste klara konkurrensen med andra länder. Hur många ingenjörer som helst utbildas i Indien medan svenska elevers kunskapsnivå sänks.

Mer läsning

Annons