Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Larz trivs bra på ReDo

/
  • Larz Gustafsson har varit arbetslös sedan 2007 och har fått en Fas 3-plats på second hand-butiken ReDo.
  • Faksimil: Larz Gustafsson har skrivit insändare om hur bra fas 3 plats är.
Man lär sig nya saker och får nya erfarenheter. Det tycker jag väger tungt, säger Larz Gustafsson som trivs på sin Fas 3-plats i second hand-butiken ReDo.
  • Serietidningar är en av alla varor som säljs på ReDo.

Stöd till tredje världen, sysselsättning för arbetslösa, och en ersättning som man kan leva på.

– Fas 3 är bra. Särskilt när man betänker alternativet, säger Larz Gustafsson, poet och insändarskribent.

Annons

Kritiken mot Fas 3 har varit intensiv de senaste månaderna. Flera fall där människor gör riktiga jobb utan betalning eller sitter av sin tid på ”vuxendagis” med mer eller mindre meningslösa sysselsättningar har avslöjats.

Men det finns bra Fas 3-projekt också, påpekar Larz Gustafsson som skrivit insändare för att tala om att han trivs.

– Jag har en bra plats, säger han och visar runt i ABF:s ganska nyöppnade second hand-butik ReDo på Brynäs där han fått sin plats.

– Det här passar mig bra, för jag är inte en hantverkare direkt. Jobbet är varierat och man träffar mycket folk, säger han.

Larz Gustafsson blev arbetslös 2007 när elektronikåtervinningen på Gävle Varv lades ner.

– Jag demonterade TV-apparater och det hade jag gärna fortsatt med, men vi blev utkonkurrerade. Det var en riktigt mörk dag när jag blev arbetslös. Regnig och riktigt dyster. Det var tur då att jag kunde gå på ett upplyftande religiöst möte, säger han.

Sedan 2007 har Larz Gustafsson passerat Fas 1 och 2, och bland annat gått på två jobbsökarkurser. I Fas 2 handlade det mest om att söka jobb på egen hand. Han letade utan framgång efter enkla jobb som inte kräver utbildning, som diskare eller lokalvårdare och liknande.

När han hamnade i Fas 3 fastnade han direkt för ABF:s projekt. Först var han i Maxim, där man bygger om lokalerna till musikstudior, och sedan blev han utlånad till ReDo.

– Vi började med att röja i lagret i källaren. Nu gör jag allt möjligt, jag står i kassan, prissätter varor, åker och hämtar grejer. I dag ska vi åka iväg med skräp, säger han.

Fas 3 är bättre än Fas 2, tycker Larz Gustafsson.

– Nu har jag inga större problem med att sysselsätta mig, eftersom jag skriver poesi och håller på med musik, men det känns ändå bättre att man uträttar något konkret, säger han.

Att behållningen från butiken skänks till folkbildningsprojekt i Latinamerika är ett extra plus.

– Jag arbetade en del med solidaritetsrörelsen när jag var med i Vänsterpartiet som ung. I dag är jag inte alls politiskt engagerad, men det känns ändå bra, säger han.

– Jag skulle inte vilja vara på Prio 1 där pengarna går till ett privat företag.

Även ersättningen är han nöjd med.

– Jag får ut 9 000 kronor efter skatt och det klarar jag mig bra på. Det är 3 000 kronor mindre än när jag jobbade på elektronikåtervinningen, men faktiskt ganska mycket pengar ändå. Jag kan betala räkningarna och maten och få lite över, så jag klagar inte, säger han.

– Men jag förstår att de som måste leva på försörjningsstöd har synpunkter på ersättningen. Där vill jag absolut inte hamna.

Larz Gustafsson började jobba direkt efter gymnasiet 1980, som kyrkvaktmästare i Älvkarleby, och haft många jobb sedan dess. Och även om han är nöjd med Fas 3 har han faktiskt varit på en arbetsmarknadsåtgärd som var bättre: Gävleprojektet, som var en av de stora arbetsmarknadsprojekten i Gävle under den förra regeringen.

– Det var mer att göra där, och jag gillar att ha mycket att göra. Och så fick jag fast jobb efter ett tag på elektronikåtervinningen och var kvar i fyra år. Det här kommer inte att leda till ett jobb, säger han.

Mer läsning

Annons