Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljus framtid för skräp-TV

/

Platt-teven kan få ett nytt liv som belysning - med tillverkning i Gävle.

– I bästa fall tas de första prototyperna fram redan före jul här på Sörby Urfjäll, säger Thomas Nylund, förbundsdirektör på Gästrike Återvinning.

Annons

Det är ett företag knutet till Chalmers som utvecklat belysningen, där man återanvänder komponenter från de plattskärmar som nu börjar kasseras i snabbt takt när folk byter till nyare teve- och datormodeller.

– Plattskärmar är ett problematiskt avfall som kostar mycket, så det är en poäng att återvinna så stor del som möjligt. Vi återanvänder optiska komponenter som motsvarar 25-30 procent av vikten. Dessutom löser vi en del av problemen med led-belysning. Den är oftast punktformig men vi kan göra belysning som är väldigt platt och flexibel, säger Johan Felix, teknisk utvecklingschef på Chalmers Industriteknik Recycling i Göteborg.

– Vi har gjort flera prototyper redan nu, med allt från 19-tumsskärmar till 40-tumsskärmar i flera olika modeller.

Just nu utreder man tillsammans med Gästrike Återvinnares utvecklingsbolag om tillverkningen av lamporna kan ske i Gästrike Återvinnares lokaler på Sörby Urfjäll.

En del av elektronikavfallet som Gästrike Återvinnare får in skulle då kunna gå direkt till återvinning och bli nya produkter.

Thomas Nylund är mycket entusiastisk över möjligheten.

– Jag stack ut hakan i februari och sa att Sörby Urfjäll kan bli Sveriges svar på Silicon Valley på återvinningssidan och det här är första steget, säger han.

Johan Felix är mer försiktig:

– Vi håller fortfarande på med en utredning. Vi har inte ens någon affärsplan. Jag tror inte vi tar någon beslut förrän efter nyår, säger han.

Mer läsning

Annons