Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Löftet om heltid håller inte

/
  • Annika Andersson och Rigmor Hillman är två av de cirka 200 som väntar på att få arbeta heltid. Foto: Nick Blackmon

GÄVLE Annika Andersson och Rigmor Hillman på Selggrensgården är besvikna på politikernas heltidslöfte. De vill hellre ha högre lön.
- Glädjen kom av sig när man insåg att det där går inte, säger Annika Andersson.

Annons
Hennes vårdbiträdestjänst är på 75 procent, men hon vill egentligen arbeta heltid. Hon har fått ett erbjudande, men tackade nej då eftersom hon ville vänta lite.
- Det känns skönast att vara på samma ställe, tycker hon, där hon känner både pensionärer och arbetskamrater.
Varken hon eller Rigmor Hillman, undersköterska, är intresserade av att fylla upp sin tid med jobb inom en annan förvaltning, något som det har pratats om.
- Jag vill också jobba i huset, säger Rigmor Hillman.

Hon har ett undersköterskevikariat på 75 procent som förlängs undan för undan sedan drygt ett år och skulle egentligen vilja jobba 90 procent. Ytterligare sex personer på Selggrensgården väntar på att få gå upp i tid. Politikerna i kommunfullmäktige har klubbat att heltid skulle vara en rättighet från 2004, ett löfte som de inte har hållit.
Runt 200 personer inom Omvårdnad väntar på att få utöka sina tjänster.
- I början pratade vi mycket om det. Förr fick man stå i kö för att gå upp i tid, berättar Annika Andersson.
Många på Selggrensgården har också gått upp i tid. För till exempel ensamstående med barn har det betytt mycket att kunna jobba heltid säger Annika Andersson. Nu har de flesta resignerat tror de.
- Jag tror att de flesta förstår att det inte kommer att funka, säger Rigmor Hillman.

Varken hon eller Annika Andersson tror att det är genomförbart att låta alla inom Omvårdnad jobba heltid. På just deras avdelning tycker de inte att alla timmar som i så fall skulle bli behövs där.
De är besvikna på att politikerna har lovat heltider, en bra idé i sig, utan att ta reda på hur det skulle genomföras i praktiken. De kan inte tänka sig att jobba några timmar på ett dagis eller som vaktmästare för att få ihop fler timmar.
- Och om jag ställer krav på heltid så kan jag sätta min arbetskamrat som är sist anställd i klistret, säger Annika Andersson.
- Det vore bättre att höja lönen, tycker Rigmor Hillman.

Anna Bagge
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons